MENIU

Ce pensii vor avea românii care au lucrat în Germania? Formalitățile pe care mulți nu le cunosc

După 5 ani de cotizare, oricine are dreptul la pensie în Germania

În Germania locuiesc circa 880.000 de români și muți dintre ei vor beneficia de o pensie în această țară. Ceea ce unii nu știu este că, deși legea spune că după 5 ani de cotizare, orice angajat din Germania are dreptul la pensie, acest lucru nu înseamnă automat că va și beneficia de bani.

După 5 ani de cotizare, oricine are dreptul la pensie în Germania, dar cu condiția ca în tot acest timp să fi fost plătite regulat contribuțiie către stat. De fapt, cuantumul pensiei depinde de numărul total de ani lucrați și de câștigurile lunare pe care le-am primit. În funcție de tipul de prestație, perioada de asigurare necesară poate fi de 5, 20, 25, 35 sau chiar 45 de ani, scrie BZI.

Românii care lucrează în Germania vor primi pensia pentru limită de vârstă după 35 de ani de asigurare, potrivit bundesregierung.de. Toți asigurații născuți între 1949 și 1963 se pot pensiona înainte de a împlini 67 de ani fără deduceri. Vârsta de pensionare va crește treptat.

Pentru cei născuți în 1964 sau mai târziu, vârsta de pensionare este de 67 de ani chiar și după 35 de ani de cotizare. Cei care sunt asigurați de mulți ani pot solicita această pensie din timp de la vârsta de 63 de ani, dar cu o reducere de până la 14,4 la sută. Pentru fiecare lună în care te pensionezi anticipat, 0,3% va fi dedus din pensie și aceasta va continua pentru totdeauna, pe toată durata pensiei.

Pensia pentru limită de vârstă se acordă pentru cei care au fost asigurați pentru o perioadă deosebit de lungă după 45 de ani de asigurare. Această pensie este adesea numită „pensie la 63 de ani” deoarece toți cei născuți înainte de 1953 se puteau pensiona la 63 de ani fără deduceri după o perioadă de asigurare de 45 de ani. Acest lucru nu se mai aplică celor născuți între 1953 și 1963.

Cei care au atins vârsta normală de pensionare nu trebuie să se pensioneze automat, deoarece pensia se acordă doar la cerere, mulți români dorind să știe ce pensii vor avea românii care au lucrat în Germania.

 

Mai multe articole despre:
pensie romani germania contributie euro