MENIU

Ce obiect din centrul galaxiei dă bătăi de cap astronomilor

În Univers există tot soiul de obiecte ciudate care nu au loc prestabilit și din acest motiv sunt un obstacol pentru celelalte corpuri, dar și pentru cercetători. Un exemplu în acest sens este un corp imens care se află în centrul galaxiei.

Telescopul spațial Spitzer al NASA a identificat un obiect masiv, despre care nu se știe sigur dacă este o planetă sau o stea nereușită, cert este că se află în mijlocul galaxiei. Acest telescop urmărește spațiul extraterestru încă din 2003 și este dotat cu o cameră cu infraroșu pentru a putea efectua imagini clare.

Este vorba despre corpul ceresc OGLE-2016-BLG-1190Lb. Acesta este de 13 ori mai mare decât masa lui Jupiter și orbitează o stea de aproximativ 22.000 de ani lumină distanță, în zona aglomeraă din Calea Lactee.

„Raportăm descoperirea lui OGLE-2016-BLG-1190Lb, care ar putea fi prima planetă descoperită cu ajutorul telescopului Spitzer, care poate fi confirmată de imagini de înaltă rezoluție”, scrie publicația Astronomice Journal.

Cum au identificat cercetătorii obiectul misterios din centrul galaxiei

Telescopul Spitzer mai are un alt truc în mânecă - lentile gravitaţionale care pot focaliza lumina cu ajutorul gravitației. Acest efect relativistic a reușit să confirme teoria relativităţii lui Albert Einstein, în 1919. Este, totodată, singura metodă cunoscută capabilă să descopere planete la distanțe foarte mari de Pământ și să le evalueze cât de cât corect dimensiunea.

Astfel, cercetătorii au aflat că OGLE se află la marginea a ceea ce este cunoscut ca deșertul pitic maro, o serie de orbite descrise ca o zonă lipsită de stele eșuate.

„Dacă OGLE este un pitic maro, faptul că stă la graniță ne poate ajuta să înțelegem mult mai multe despre modul în care obiectele cosmice devin stele”, spun cercetătorii.

De asemenea, obiectul misterios se află la o distanță de aproximativ 22.000 de ani-lumină față de Pământ și orbitează în jurul stelei mamă cu o rotație completă în aproximativ trei ani.

Sursă

Mai multe articole despre:
stea spaţiu Univers obiect