Ce nu ştii despre creierul tău
Creierul uman are mai multe capacități decât ne putem imagina noi, acesta chiar poate fi antrenat și obligat să lucreze... altfel.
Iată ce nu ştii despre creierul tău:
1.Creierul nostru nu vede diferențe între realitate și imaginație
Creierul reacționează la tot ceea ce ne gândim. Adică, pentru el nu există o diferență între realitatea obiectivă și fanteziile noastre. Din acest motiv are loc efectul „placebo”.
De exemplu: atunci când ai iei o pastilă, creierul nostru reacționează în modul corespunzător. În cazul „placebo”, atunci când vei lua acea pastilă, gândindu-te că este o aspirină, creierul va ordona organismului să micșoreze temperatura corpului.
La fel funcționează doar efectul nocebo, doar că invers. Dacă o persoană se uită la știri și află despre o anumită boală, atunci el poate să înceapă să simtă simptomele acelei boli.
Vestea bună este că dacă vei privi lumea doar în sensul bun, atunci te vei simți mai fericit datorită nivelului ridicat de serotonină (sindromul fericirii) în sânge. Orice gând pozitiv sau planuri pentru o viață mai bună îți va îmbunătăți starea fizică chiar în acest moment.
2. Vezi ceea la ce te gândești cel mai mult
Ceea la ce te gândești devine parte din viața ta. Să spunem că ți-ai cumpărat o mașină nouă, atunci vei începe să vezi mai multe mașini de aceeași marcă în oraș. Adevărul este că după ce ți-ai cumpărat mașina, te vei gândi mai mult la ea decât anterior.
De ce trebuie să știi asta? Adevărul este că poți să faci față cu brio oricărei situații stresante doar dacă vei reuși să-ți reprogramezi gândirea.
Pe de altă parte, dacă analizezi vreo informație din domeniul politic care îți este prezentată de mass-media, atunci vei accepta acea informație care este mai aproape de cea care reflectă punctul tău de vedere.
Și încă ceva. Ai observat că oamenii se grupează foarte repede după interese? Oamenii pozitivi vor prieteni întotdeauna cu cei pozitivi ca ei, iar cei cu gândire mai negativă întotdeauna vor atrage persoanele care gândesc la fel. Și nu este o coincidență. Dacă vrei să îți schimbi viața, începe de la schimbarea șabloanelor de gândire.
3. În cea mai mare parte a timpului creierul lucrează pe autopilot
În mediu, timp de o zi, creierul uman generează peste 60.000 de gânduri. Însă circa 40.000 dintre ele vor fi acele gânduri care le-ai avut în creier ieri. Din acest motiv suntem atât de puternic influențați de gândurile negative. Tocmai din acest motiv trebuie să schimbăm regulat atmosfera din jurul nostru pentru a ne „curăța” creierul. Gândurile negative ne stresează și ne îngrijorează, chiar dacă motive serioase nu avem pentru asta. Ele ne distrug imunitatea.
Antrenează-ți creierul. Obligă-l să înregistreze toate gândurile pozitive. Cu cât mai des vei face asta cu atât mai bine vei reuși să faci față situațiilor negative.
4. Să faci uneori „restartări” ale creierului – este vital pentru viață
Poți să te scufunzi în mii de gânduri negative care se vor depozita în creierul tău în timpul zilei. Din acest motiv trebuie să faci un fel de „restart”: asta îți va odihni sistemul imun, te va face mai sănătos și fericit.
Cea mai simplă metodă de a a-ți „restarta” creierul – este meditația. Ea îți va permite să îți transformi conștientul într-un instrument comod și efectiv. Și încă ceva. Despre vacanță. Alege vacanța activă: ski, driving, camping. Cu cât mai mult te vei concentra asupra anumitor procese, cu atât mai mult creierul tău se va relaxa.
5. Poți să îți schimbi creierul. Practic. Fizic
Atunci când te concentrezi asupra unei activități mintale, creierul tău regenerează activ legăturile nervoase. Acest proces este numit de biologi – neurogeneză.
Iată cum funcționează: Dacă crezi că nu ești în stare să slăbești, atunci cu timpul acest gând va fi tot mai puternic.
Însă dacă îți vei schimba gândurile spunând: „Sunt într-o formă perfectă”, atunci creierul tău va forma noi neuroni. Vei observa astfel noi posibilități care îți vor permite să îți transformi aceste gânduri din subconștient într-o nouă realitate.