Ce ne îmbătrânește la nivel cerebral și cum putem opri asta
Oamenii de știință au aflat, în sfârșit, care sunt bolile și obiceiurile care duc la îmbătrânirea cerebrală. Iar pentru a afla acest lucru aceștia au analizat în jur de 62.454 de tomografii.
Psihiatrul Daniel G. Amen împreună cu echipa sa, au realizat cel mai mare studiu de imagistică a creierului care ne arată care sunt factorii care accelerează îmbătrânirea cerebrală și ce putem face în acest sens. Cercetarea a avut peste 30.000 de participanți, cu vârste începând de la nouă luni până la 105 ani.
„Tomografiile i-au ajutat să urmărească tulburările și comportamentele care influențează îmbătrânirea prematură a creierului. În demersul lor, cercetătorii au ales să utilizeze tomografiile computerizate cu emisie fotonică unică – SPECT", a declarta Daniel G. Amen.
Care sunt factorii care provoacă îmbătrânirea prematură a creierului
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat tomografiile de la o clinică de psihiatrie a căror pacienți sufereau de diferite tulburări, precum schizofrenia, ADHD-ul și altele. Astfel, aceștia au ajuns la concluzia că un tratament mai bun pentru aceste tulburări ar putea să încetinească procesul de îmbătrânire cerebrală.
Mai exact, oamenii de știință au analizat 128 de regiuni ale creierului pentru a putea prezice cu acuratețe vârsta pacientului. Însă, au aflat că de vină pentru îmbătrânirea cerebrală ar putea fi o serie de tulburări psihice și comportamentale.
Cea mai gravă dintre acestea a fost schizofrenia, care a prezentat, în medie, patru ani de îmbătrânire prematură. Pe locul doi este abuzul de canabis (2,8 ani de îmbătrânire), urmat de tulburarea bipolară (1,6 ani), ADHD (1,4 ani) și consumul abuziv de alcool (0,6 ani).
„Rezultatele arată că putem prezice vârsta indivizilor, în funcție de fluxul sanguin cerebral. De asemenea, a fost stabilită baza pentru a vedea, în viitor, cum tulburările psihice comune pot influența fluxul sanguin cerebral obișnuit", a declarat cercetătorul Sachit Egan.