MENIU

Ce mirosuri le enervează pe albine și le fac să declanșeze un atac ucigaș

Atacați de albine

În ultimele zile, albinele au făcut mai multe victime în județul Iași. Luni, un bărbat de 49 de ani a fost înţepat de sute de albine, a intrat în şoc anafilactic şi a murit. Fratele şi mama sa au scăpat de furia insectelor agitate fugind, în timp ce ambii cai pe care bărbatul îi înhămase la căruţă au murit atacaţi de sute de insecte.

Alte trei persoane au ajuns la spital cu zeci de înțepățuri, în cursul zilei de marţi. Apicultorii explică care sunt principalele motive care "scot din minți" roiurile de albine.

Conform unui apicultor care se ocupă de creşterea albinelor din 2004, albinele nu tolerează mirosurile neplăcute şi devin agitate când intră în contact cu acestea.

Gheorghiţă Călin, un sucevean care are 50 de stupi, a explicat că insectele din familia apidelor sunt de ne­stăpânit atunci când simt miros de transpiraţie, alcool, sau chiar de deodorant. De asemenea, albinele pot ataca şi oamenii îmbrăcaţi în culori închise sau animalele a căror blană are o nuanţă închisă.

„Fiecare stup are mirosul lui. În cazul de faţă, cel mai probabil, albinele au simţit transpiraţia cailor. Astfel de situaţii sunt frecvente, iar cel mai potrivit este să-ţi laşi calul şi să fugi. Dacă încerci să-l salvezi, îţi înrăutăţeşti situaţia şi te omoară. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă", a arătat apicultorul.

Călin a adăugat că apicultorii, prin activitatea lor constantă în preajma albinelor, pot tolera fără nicio problemă câteva sute de înţepături, în timp ce oamenii neobişnuiţi cu veninul insectelor pot muri de la un număr mai mic de înţepături, scrie Ziarul de Iași.

Oamenii care suferă un şoc anafilactic pot fi salvaţi numai de un specialist cu o trusă de prim ajutor la îndemână. Fără tratament cu adrenalină, victimele unui şoc anafilactic nu pot supra­vieţui, chiar dacă martorii din jur încearcă să le acorde primul ajutor.

Mai multe articole despre:
albine roi de albine albine ucigaşe