MENIU

Ce mesaj au transmis rebelii kurzi în ziua atentatului terorist de la Ankara

Rebelii kurzi

Rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care și-au înmulțit de aproape trei luni atacurile împotriva forțelor de securitate turce, au anunțat sâmbătă suspendarea operațiunilor lor cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative din Turcia, potrivit AFP.

Documentul mișcării nu face nicio mențiune la atentatul îndreptat sâmbătă dimineață împotriva unor manifestanți care urmau să participe la o adunare pentru pace în apropiere de gara din Ankara, un atac soldat cu 86 de morți și 196 de răniți.

"Ținând cont de apeluri venite din Turcia și din străinătate, mișcarea noastră a decretat o perioadă de inactivitate pentru forțele noastre de gherilă, în afară de cazul în care militanții noștri și forțele noastre de gherilă sunt atacate", a scris Uniunea Comunităților din Kurdistan (KCK), organizația care coordonează mișcările rebele kurde.

"În această perioadă, forțele noastre de gherilă nu-și vor desfășura activitățile prevăzute și nu vor angaja niciun fel de activitate în afară de cele destinate să-și protejeze situația actuală și nu vor face nimic care ar putea împiedica un scrutin cinstit", a adăugat KCK, într-o declarație publicată pe site-ul său de internet.

De la sfârșitul lunii iulie, PKK și-a reluat campania de atentate împotriva forțelor de securitate turce în sud-estul țării, locuit de o populație majoritar kurdă, ucigând peste 150 de polițiști și soldați.

Armata turcă și-a înmulțit, la rândul său, operațiunile de represalii împotriva rebelilor, în special bombardându-le bazele din nordul Irakului, potrivit Agerpres.

Mai multe articole despre:
PKK kurzi rebeli kurzi atentat ankara