MENIU

Ce medicamente nu poți ridica pe baza prescripției electronice (P)

Ce medicamente nu poți ridica pe baza prescripției electronice (P)

Rețeta electronică este o prescripție completată de către medic folosind o aplicație specifică care este conectată la sistemul informatic CNAS.

Aceasta poate fi atât online cât și offline, diferența fiind aceea că rețeta electronică offline nu este validată și înregistrată înainte de tipărire, medicul având obligația să introducă datele mai târziu.

Pentru a oferi mai multe informații despre reteta electronica, cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate au menționat ca rețeta electronică completează inițiativa CNAS de a avea „o viziune globală asupra serviciilor de sănătate furnizate pacienților și asiguraților din sistemul de asigurări sociale de sănătate”.

Mai mult decât atât, rețeta electronică oferă un beneficiu atât pentru pacienți, cât și pentru medici și farmaciști. Aceasta va facilita accesul mai rapid și mai corect al pacientului la medicația necesară, va preveni mult mai eficient apariția erorilor și a fraudei și va asigura transparența în sistem.

2 tipuri de medicamente care nu pot fi ridicate pe baza prescripției electronice

Chiar dacă rețeta electronică prezintă numeroase avantaje, cum ar fi respectarea confidențialității înscrierii diagnosticului, evitarea erorilor și micșorarea considerabilă a timpului necesar pentru eliberarea medicamentelor, există anumite tipuri de medicamente ce nu pot fi eliberate pe baza acestei prescriptii.

Două dintre aceste medicamente sunt cele psihotrope și stupefiantele.

Conform CNAS, în cadrul programelor naționale de sănătate curative, prescrierea preparatelor stupefiante și psihotrope se realizează conform reglementărilor legii, ceea ce înseamna că prescripția medicală pentru aceste medicamente își va păstra statutul de prescripție medicală cu regim special.

Prescrierea acestor substanțe se va face pe formulare speciale, securizate sau în condici cu prescripții medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii acestora.

Medicamente psihotrope

Aceste tipuri de medicamente afectează comportamentul, dispoziția și percepția. Din această categorie fac parte o mulțime de medicamente, unele dintre ele legale și prescrise de către medicii autorizați, iar altele ilegale și utilizate în mod abuziv.

Medicamentele psihotrope reprezintă o categorie mare de medicamente care pot trata numeroase afecțiuni. Acestea funcționează prin ajustarea chimicalelor din creier, ale neurotransmițătorilor precum dopamina si serotonina sau a acidului gama-aminobutiric.

Există mai multe clase de medicamente psihotrope legale, de la agenți antianxietate la antidepresive, stimulente și antipsihotice. Acestea și multe altele sunt folosite pentru a trata afecțiuni cum ar fi anxietatea, depresia, schizofrenia, sindromul bipolar sau tulburările de somn.

Substanțe stupefiante

Stupefiantele sunt substanțe care produc alterări ale funcțiilor psihice. Acestea inhibă centrii nervoși provocând o stare de inerție fizică și psihică.

Deoarece utilizarea îndelungată a acestor substanțe poate duce la obișnuință și la necesitatea unor doze mai mari, stupefiantele sunt folosite doar în situațiile de durere severă, care nu poate fi ameliorată de alte analgezice. Acestea se lipesc de receptorii aflați la nivelul creierului blocând astfel senzația de durere.

Atunci când sunt folosite corect și sub supravegherea personalului medical, aceste tipuri de substanțe pot fi foarte eficiente în reducerea durerii.

Deoarece stupefiantele pot fi consumate abuziv și pot produce dependență, trebuie respectată cu strictețe prescripția medicului.

În România, aceste tipuri de substanțe și plante sunt clasificate în 3 tabele diferite, ca anexă a legii nr. 339/2005:

- Tabelul 1 - plante, substanțe și preparate cu substanțe psihotrope și stupefiante interzise, lipsite de interes recunoscut în medicină.

- Tabelul 2 - plante, substanțe și preparate ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope care prezintă interes în medicină și sunt supuse unui control strict.

- Tabelul 3 - Plante, substanțe și preparate ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope care prezintă interes în medicină, supuse controlului.

Acestea trebuie scrise în condici de prescripții medicale pentru prescrierea preparatelor cu substanțe stupefiante și pshihotrope, care trebuie completate lizibil în patru exemplare autocopiante.

Surse:

  1. Casa Națională de Asigurări de Sănătate - Ordinul nr. 932.2018.
  2. C.N.A.S - Rețeta Electronică - Ghid pentru asigurați și pacienți.
  3. Legea 339 29/11/2005.
Mai multe articole despre:
reteta electronica