Ce le-a ascuns Florin Cîțu "dragilor români"? Cât de mare este creșterea economiei și cine o plătește
Premierul Florin Cîțu a prezentat în discursul de marți seară, legat de performanța economică a României, acele date care-i erau favorabile, omițând însă contextul. Pe de-o parte, tinând cont de scăderea abruptă din 2020, pe fondul pandemiei, cifrele din acest an reprezintă, în termeni reali, o revenire la nivelul de dinainte de criză. Pe de altă parte, creșterea se bazează într-o măsură considerabilă sărăcirii românilor cu venituri mici.
"Dacă se raportează creșterea PIB cu 13,6% în al doilea trimestru din 2021, față de anul trecut, în condițiile în care perioada similară a consemnat o scădere de 10%, cel mai corect ar fi, în termeni reali, să spunem că economia a revenit, practic, cam la nivelul din 2019, de dinainte de criză", a explicat analistul economic Petrișor Peiu, coordonator Realitatea Financiară, în emisiunea "100%".
În plus, premierul n-a pomenit nici faptul că este vorba de un context zonal, toate economiile din țările estice consemnând creșteri semnificativ mai mari decât cele din vest, dar în special față de cele din sudul continentului, care par să fi fost marii perdanți.
Analistul Petrișor Peiu a semnalat și faptul că această creștere are în spate o serie de fenomene negative: creșterea datoriei publice la peste 50% din PIB, creșterea ratei dobânzii la care statul se împrumută, dar și scumpirea vieții pentru românii cu venituri reduse, cei care au resimțit cel mai acut scumpirile energiei și carburanților.