MENIU

Ce înseamnă fenomenul de „Cliffing” de la Marea Neagră. Este o provocare majoră după lărgirea plajelor

În stațiunea Mamaia, fenomenul de "cliffing" - prăbușirea straturilor de nisip pe plajele nou-înnisipate și lărgite - devine o problemă persistentă și deranjantă pentru turiști. Desfășurată de reprezentanții Apelor Române, operațiunea de nivelare a plajelor este continuă, dar fiecare furtună aduce o nouă prăbușire a nisipului între digurile recent construite.

Ce au transmis autoritățile

Directorul Administrației Bazinale Apele Române Dobrogea-Litoral, Hristu Uzun, asigură că până la sfârșitul săptămânii plajele vor fi aduse la starea normală. „Sigur rezolvăm, nu lăsăm până la weekend, aducem la starea normală. Pe fondul căldurii, mai sunt mici furtuni și atunci apare acest cliffing. Știm zonele în care apare zona de cliffing. Între digurile din Mamaia apare, de obicei, că sunt curenții puternici. În Mamaia sunt vreo șase diguri. Între diguri apare fenomenul de cliffing”, explică el.

O altă problemă întâlnită este reprezentată de scoicile aduse din larg, care, prin duritatea și mărimea lor, incomodează turiștii. Soluționarea acestei probleme este mai dificilă, deoarece utilajele necesare pentru mărunțirea scoicilor sunt greu de găsit.

„Scoicile, n-avem voie nici să le aruncăm. Se pot mărunți, dar utilajele existente pentru genul ăsta nu prea se găsesc. Am avut unul, dar în trei zile s-a deteriorat, adică scoicile sunt un material, la concasare, mai dur ca metalul câteodată. Și scoicile, pe cât posibil, le punem în zone în care să nu afecteze. Tot pe plajă trebuie să le lăsăm, că ele se autodistrug în timp, dar timpul e foarte îndelungat", explică Hristu Uzun.