MENIU

Ce înseamnă, de fapt, apariția efectelor SECUNDARE după vaccinarea anti-Covid

Orice vaccin administrat poate avea şi efecte secundare

Orice vaccin administrat poate avea şi efecte secundare. Lipsa acestor efecte secundare înseamnă însă că am făcut vaccinul degeaba? Nicidecum, susţin specialiştii. Vaccinul funcţionează, doar corpul reacţionează diferit.

Durere, umflare la locul inoculării, oboseală, dureri de cap şi musculare, frisoane sau febră. Acestea sunt printre cele mai frecvente efecte secundare pe care le au vaccinurile anti-COVID, şi nu doar ele, şi apar la mai mult de o persoană din zece vaccinate. 

Specialiştii dau asigurări că apariţia acestor reacţii adverse reprezintă modul de manifestare a organismului în faţa vaccinului, cu alte cuvinte, că serul funcţionează, scrie adevarul.ro. Organismul este stimulat să producă anticorpii care ne protejează împotriva infecţiei. 

În România, până acum, au fost raportate mai mult de 14.200 de reacţii adverse, cele mai multe de nivel general, din peste 5 milioane de doze administrate. Nu toţi cei vaccinaţi ajung să se confrunte cu astfel de probleme. Explicaţia este că fiecare organism se comportă diferit.