MENIU

Ce fel de apă bem - 2 diferențe între apa de izvor, apa de masă, apa minerală plată și cea de la robinet

Medicii recomandă să bem, mai ales în zilele caniculare, cel puţin 2 litri de apă pe zi. În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane aleg să consume apă îmbuteliată. Iată care sunt diferențele esențiale între apa plată, de izvor și minerală. 

 

Hidratarea este deosebit de importantă pentru buna funcţionare a organismului uman. Chiar dacă ţinem seama de recomandarea de a consuma 2 litri de lichide pe zi, trebuie să luăm în calcul şi calitatea apei pe care o consumăm, care diferă în funcţie de tipul de apă – apă de izvor, apă de masă sau apă minerală naturală.

Fie că vorbim de apa de izvor sau de apa de masă, trebuie sa avem în vedere caracteristicile care le deosebesc de apa minerală naturală. Cea mai importantă caracteristică este zona de provenienţă, potrivit eva.ro.

Apa hidratează și remineralizează, indiferent de marcă sau conținutul de gaz/bule. Care e diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă? În primul rând conținutul de dioxid de carbon, apoi cel de bicarbonat/pH și, nu în ultimul rând, de mineralele (calciu, magneziu, sodiu).

 

Cât de sănătoasă este apa de izvor

Apa de izvor cumpărată provine din surse pur naturale, adică de la izvoare montane, izvoare subterane. Apa de izvor este pură și proaspătă și este mai bună decât apa de masă plată. Acest tip de apă conține săruri minerale.

În același timp, izvoarele din care este extrasă apa sunt protejate. Astfel că nu a fost supusă unor tratamente chimice de extragere ca în cazul altor tipuri de apă, ca cea minerală sau plată. Apa de izvor este îmbuteliată fără a produce modificări asupra calității acesteia.

Apa de izvor este o apă extrasă dintr-o zonă curată, suficient filtrată pentru a o face potabilă, dar sensibilă la modificările climatice şi la poluarea de la suprafaţă. Mai ales în cazul apelor de şes sau de deal, perioadele ploioase sau dimpotrivă, secetoase, pot afecta conţinutul de minerale şi microorganisme al apei, astfel încât, uneori, apa îşi poate pierde potabilitatea.

 

Cât de sănătoasă este apa de masă plată

Apa de masă plată este în realitate cea de la robinet, apa potabilă. Este foarte accesibilă pentru cetățeni, dar este cu mult mai diferită față de cea de izvor ori cea minerală plată, scrie doctorulzilei.ro.

Apa de masă plată este demineralizată și nu conține nici săruri minerale. Acesta este motivul pentru care cu siguranță vei observa și la ea o modificare în privința gustului.

Apa de masă poate fi o apă de fântână ce provine dintr-un acvifer (acumulare de apă în subteran la mică adâncime) în urma forării stratului permeabil, sau adusă la suprafaţă prin altă metodă de extragere.  Ca şi apa de izvor, apa de masă poate fi afectată de ceea ce se întâmplă la suprafaţă: ploi, secetă, deversări etc.

 

Ce calități are apa minerală

Apa minerală naturală, spre deosebire de celelalte tipuri de apă (apa de izvor, apa de masă etc.), este extrasă din surse subterane, recunoscute şi avizate, iar originea sa controlată asigură stabilitatea, temperatura şi conţinutul de săruri minerale constante, indiferent de condiţiile climaterice de la suprafaţă, protejând-o de toate riscurile de poluare.  

Astfel, apa minerală naturală are un conţinut specific de săruri minerale dizolvate, oligoelemente sau alţi constituenţi, cu efecte benefice asupra sănătăţii, mai scrie eva.ro.

 

Cât de bună este apa potabilă, de la robinet

Apa de la robinet nu este tocmai cea mai bună de băut dacă traseul conductelor apei potabile nu este unul pus la punct, care să respecte parametrii necesari. De multe ori ne-am confruntat cu un gust și miros neplăcute a apei de la robiet, a unei culori dubioase, din cauza țevilor vechi și pline de rugină.