Ce fac românii ca să își asigure traiul la bătrânețe. Sumele incredibile care s-au strâns în conturile private de pensii
Măsuri disperate de teamă că rămân fără bani! În timp ce noua lege a pensiilor pare uitată într-un sertar, românii caută variante pentru a-și asigura un venit la bătrânețe, iar investiția în piloanele de pensii private este una dintre cele mai sigure variante!
Spre exemplu, un român care cotizează la pilonul II încă din anul 2008 are în conturi aproape 50 de mii de lei. De anul viitor, contribuția la acest pilon ar putea crește cu un procent. Între timp, și noua lege a pensiilor ar trebui să vină cu majorări.
De la o lună la alta, practic crește suma pe care românii o au în conturile de la piloanele de pensii private și ne uităm în special la Pilonul II de pensii private pentru că sunt 8 milioane de angajați care cotizează lunar în această direcție. Vorbim despre o contribuție de 3,75% din salariul brut. Practic, în medie lunară, aproximativ 249 de lei și ne uităm în acest moment la exemplu unui angajat care contribuie la acest pilon de pensii private încă de la înființarea lui, adică din 2008.
Un salariat român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II de la înfiinţarea sistemului din 2008 încoace are acum în medie 48.000 de lei în cont, din care 36.105 lei reprezintă viramentul din salariu şi 11.900 de lei rezultatul investiţional al administratorului său de fond, potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară la solicitarea ZF.
Sunt aproximativ 201.000 de astfel de veterani ai sistemului de pensii private din România, adică cei care înregistrează 182 de contribuţii lunare de la înfiinţarea sistemului, din luna mai a anului 2008 şi până la cele mai recente statistici, din iunie 2023.
Spre comparaţie, în prezent Pilonul II de pensie privată numără 8 milioane de participanţi cu o valoare medie a contului de 13.600 de lei, aici fiind incluşi atât cei care s-au angajat de câteva luni şi deci au o valoare de zeci de lei a contului P2, cât şi cei menţionaţi mai sus.
De anul viitor, contribuția pentru Pilonul II de pensii ar putea junge la 4,75%.
În ceea ce privește noua lege a pensiilor aceasta va veni cu o nouă formă de calcul, recalcularea dosarelor de pensii dar și o posibilă creștere a punctului de pensii.
Cert este că în acest moment sunt aproximativ 200.000 de români care cotizează la pilonul II de pensii ce au in cont sume care ajung și la 50.000 de lei pentru că au ales să contribuie încă de la înființarea sistemului.