Ce este Zika, virusul care alertează cele două Americi şi care sunt riscurile pentru România
Epidemia provocată de virusul Zika îi ameninţă pe cei aproape 1 miliard de locuitori ai continentului american. Infecţii au fost semnalate în 21 de state din cele 55 ale Americii. Focarul este în America de Sud, 15 ţări din această regiune fiind grav afectate. America de Nord este, de asemenea, în alertă, autorităţile din Statele Unite avertizeazand populaţia, în special femeile însărcinate, să evite deplasările în ţările grav afectate.
Astfel de recomandări au fost făcute şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru toate persoanele care vor călători în zonele afectate. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor scrie, în cel mai recent raport, că, în prezent, nu au fost semnalate cazuri de infecţie cu Zika în Europa, dar că riscul există, atât timp cât oamenii sunt nevoiţi să călătorească în zonele cu epidemie. Regiunile care prezintă cel mai mare risc sunt Madeira, Reunion, Insulele Canare şi Insulele Azore, din cauza apropierii de ţările sud-americane.
Virusul Zika nu reprezintă o ameninţare pentru România în acest moment, susţine profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. „Nu se pune o astfel de problema în momentul de faţă. Chiar dacă, să spunem, cineva se infectează acolo, nu înseamnă că ulterior există transmitere la nivel naţional dacă el vine în ţară. Nu este o problema de sănătate publică în România în niciun fel”, a declarat, pentru gândul, profesorul Alexandru Rafila.
Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată la o maimuţă din Africa, în 1947. Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-a înregistrat în 1968. La fel că în cazul febrei dengue, virusul este transmis prin muşcătura de ţânţarii Aedes Aegypti, cunoscuţi şi drept ţânţari-tigru, originari din zonele tropicale şi sub-tropicale.
În aproximativ 70-80% din cazuri, această infecţie trece neobservată, din cauza asemănării simptomelor ei cu cele ale unei răceli. Persoanele care contactează virusul Zika au, de cele mai multe ori, febra şi dureri de cap. În unele cazuri, manifestările pot merge până la conjunctivită, ganglioni, erupţii cutanate sau dureri ale muşchilor şi articulaţiilor. Aceste simtome durează între două şi şapte zile.
Îngrijorarea apare atunci când vorbim despre complicaţiile acestei infecţii, în special cele care vizează femeile însărcinate. Virusul Zika este asociat unor afecţiuni neurologice şi malformaţii ale fetuşilor femeii însărcinate care este purtătoare a infecţiei. În Brazilia şi în Polinezia Franceză au fost înregistrate astfel de cazuri, printre care manifestarea sindromului Guillan-Barre, boală autonomă care se manifestă printr-o slăbiciune sau chiar paralizie progresivă a membrelor.
În aceeaşi zona au fost semnalate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) şi anomalii în dezvoltarea cerebrală la fetuşii şi nou-născuţii mamelor care sunt sau rămân însărcinate în timpul epidemiilor de Zika şi au contactat virusul. Numărul de microcefalii la nou-născuţi semnalat în Brazilia a crescut enorm, ajungând de la 167 de cazuri în 2014, la aproximativ 3.900 până în prezent. 49 dintre bebeluşii născuţi cu astfel de malformaţii au murit în ultimul an. Totuşi, doar în 6 cazuri s-a demonstrat că mamele erau purtătoare ale virusului Zika.
„Expansiunea foarte rapidă a virusului Zika spre noi zone geografice, unde populaţia este slab imunizată, este un subiect serios de îngrijorare, având în vedere în special legătură între o infecţie în timpul sarcinii şi copiii născuţi cu un craniu mic”, a declarat luni directoarea generală a OMS, Margaret Chan pentru BBC.com. Ea a adăugat că „legătură cauza-efect între infecţia cu Zika în timpul sarcinii şi microcefalie nu a fost încă stabilită”, dar că „dovezile circumstanţiale sunt foarte îngrijorătoare”.
Guvernele mai multor state au recomandat cuplurilor să evite sarcinile în următoarele luni, printre care Columbia, Ecuador, Jamaica, dar şi Statele Unite ale Americii. Cea mai drastică recomandare a fost făcută de Guvernul din Salvador, care a sfătuit femeile să nu rămână însărcinate în următorii doi ani.
În prezent nu există medicamente sau vaccinuri împotriva virusului. Bolnavilor li se recomandă să se hidrateze şi să se odihnească. Medicaţia se reduce la clasicele pastile împotriva durerilor şi febrei.
„Nu avem medicamente şi nici vaccinuri. Este un deja-vu, pentru că exact aşa s-a întâmplat şi în cazul Ebola. Este importantă crearea unui vaccin cât mai repede posibil”, a declarat pentru Reuters, Trudie Lang, profesor la Universitatea din Oxford.
Sfaturi pentru europenii care plănuiesc să călătorească în zonele afectate:
- Călătorii sunt sfătuiţi să poarte haine largi care să nu permită ţânţarilor să îi înţepe
- Oamenii care au probleme cu sistemul imunitar sau au boli cronice ar trebui să consulte medicul înainte de călătorie
- Femeile însărcinate sau care plănuiesc să rămână însărcinate trebuie să evite, pe cât posibil aceste deplasări
- Se recomandă utilizarea lotiunilor de protecţie împotriva ţânţarilor
- Dacă cei care s-au întors din zonele afectate prezintă într-un interval de trei săptămâni simptomele infecţiei cu Zika, ei trebuie să meargă la medic
- Femeile care erau însărcinate în perioada în care au călătorit în zonele afectate ar trebui să le spună medicilor acest fapt
sursa: gandul.info