MENIU

Ce este depresia - tristețe sau boală? Care sunt simptomele

Foto arhivă

Depresia înseamnă mai mult decât să te simți deprimat sau să ai o zi proastă. Când o stare de spirit tristă durează mult timp și interferează cu funcționarea normală, de zi cu zi, este posibil să fii deprimat.

Depresia (tulburarea depresivă majoră) este o boală medicală frecvența și gravă care afectează negativ modul în care te simți, modul în care gândești și modul în care acționezi. Din fericire, este și tratabilă.

Simptomele depresiei includ:

 

Să te simți trist sau anxios des sau tot timpul

 

Nu vrei să faci activități care înainte erau distractive

 

Te simți iritabil ușor frustrat sau neliniștit

 

Ai dificultăți de a adormi sau de a rămâne adormit

 

Te trezești prea devreme sau dormi prea mult

 

Mănânci mai mult sau mai puțîn decât de obicei sau nu ai poftă de mâncare

 

Experimentezi dureri musculare, dureri de cap sau probleme de stomac care nu se ameliorează cu tratament

 

Întâmpini dificultăți de concentrare, de amintire a detaliilor sau de luare a deciziilor

 

Te simți obosit, chiar și după ce ai dormit bine

 

Te simți vinovat, lipsit de valoare sau neajutorat

 

Te gândești la sinucidere sau să te rănești

Cauza exactă a depresiei este necunoscută. Poate fi cauzată de o combinație de factori genetici, biologici, de mediu și psihologici. Fiecare este diferit, dar următorii factori pot crește șansele unei persoane de a deveni deprimată:

 

  • A avea rude de sânge care au avut depresie

 

  • Experimentarea unor evenimente traumatice sau stresante, cum ar fi abuzul fizic sau sexual, moartea unei persoane dragi sau probleme financiare

 

  • Trecând printr-o schimbare majoră în viață, chiar dacă a fost planificată

 

  • Aveți o problema medicală, cum ar fi cancerul, accidentul vascular cerebral sau durerea cronică

 

  • Luarea anumitor medicamente. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți întrebări despre dacă medicamentele dumneavoastră va pot face să va simțiți deprimat.

 

  • Folosind alcool sau droguri

 

Cine este expus riscului de a face depresie?

 

În general, aproximativ 1 din 6 adulți va avea depresie la un moment dat în viața lor. Oricine poate deveni depresiv, iar depresia poate apărea la orice vârstă și la orice tip de persoană. Mulți oameni care suferă de depresie au și alte afecțiuni de sănătate mintală. Tulburările de anxietate merg adesea mâna în mâna cu depresia. Persoanele care au tulburări de anxietate se lupta cu sentimente intense și incontrolabile de anxietate, frică, îngrijorare și/sau panică. Aceste sentimente pot interfera cu activitățile zilnice și pot dura mult timp.

Care sunt tratamentele pentru depresie?

Sunt disponibile multe tratamente utile pentru depresie.

1 - Mulți oameni beneficiază de psihoterapie – numită și terapie sau consiliere. Majoritatea terapiei durează o perioada scurtă de timp și se concentrează pe gânduri, sentimente, și probleme care se întâmplă în viață ta acum. În unele cazuri, înțelegerea trecutului va poate ajută, dar găsirea unor modalități de a aborda ceea ce se întâmplă în viață dvs. acum va poate ajută să faceți față și să va pregătiți pentru provocările din viitor.

2 - Unele obiective comune ale terapiei includ:

 

  • Devenind mai sănătos

 

  • Renunțarea la fumat și încetarea consumului de droguri și alcool

 

  • Depășirea fricilor sau a nesigurantelor

 

  • Pentru a face față stresului

 

  • Da sens evenimentelor dureroase din trecut

 

  • Identificarea lucrurilor care va agravează depresia

 

  • A avea relații mai bune cu familia și prietenii

 

  • Înțelegerea de ce te deranjează ceva și crearea unui plan pentru a face față
  • Mulți oameni cu depresie constată că administrarea de medicamente prescrise numite antidepresive le poate ajută la îmbunătățirea stării de spirit și a abilităților de a face față. Sunt disponibile mai multe medicamente antidepresive‚ astfel încât dumneavoastră și medicul aveți opțiuni din care să alegeți. Uneori este nevoie de mai multe încercări pentru a găși cel mai bun medicament și doză potrivită pentru ține.

Când luați aceste medicamente, este important să urmați instrucțiunile cu privire la cât de mult să luați. Unii oameni încep să se simtă mai bine la câteva zile după începerea tratamentului, dar poate dura până la 4 săptămâni pentru a simți cel mai mare beneficiu. Antidepresivele funcționează bine și sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, dar este totuși important să discutați cu medicul dacă aveți reacții adverse. Efectele secundare, de obicei, nu împiedică viață de zi cu zi, și adesea dispar pe măsură ce corpul dumneavoastră se adaptează la medicamente.

Nu încetați să luați un antidepresiv fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră. Întreruperea bruscă a medicamentului poate provoca simptome sau poate agrava depresia. Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a ajusta în siguranță cantitatea pe care o luați.

  • Antidepresivele nu pot rezolva toate problemele. Dacă observați că starea dumneavoastră de spirit se înrăutățește sau dacă aveți gânduri despre a va rănii, este important să va adresați imediat medicului.

Concluzie

Depresia (tulburarea depresivă majoră) este o boală medicală frecvența și gravă care afectează negativ modul în care te simți, modul în care gândești și modul în care acționezi. Din fericire, este și tratabilă.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Mai multe articole despre:
despresie sfatul medicului boala