MENIU

Ce este boala ficatului gras și cum se manifestă

Ficatul gras, cunoscut și sub denumirea de steatoză hepatică, este una dintre cele mai frecvente suferințe ale ficatului. Potrivit studiilor, în SUA, peste 90 de milioane de adulți și 17% dintre copii au steatoză hepatică non-alcoolică.

Boala ficatului gras aparent este strâns legată de obezitate, colesterol ridicat și hipertensiune arterială însă, cu toate acestea, gravitatea bolii este subestimată, mai ales pentru că ficatul este un „organ tăcut”, nu produce simptome dureroase sau vizibile decât după ce avansează considerabil și uneori nici atunci.

În felul acesta se explică de ce majoritatea cazurilor de steatoză sunt diagnosticate abia în momentul în care mai mult de 10% din greutatea ficatului este formată din țesut adipos (grăsime).

În acest stadiu apar și alte afecțiuni aferente precum diabet, hipertensiune, obezitate, colesterol și trigliceride crescute. Dacă nici în acest moment nu se intervine corespunzător, de aici mai este doar un singur pas către ciroză și cancer al ficatului (hepatocarcinom).

Cine este predispus la această afecțiune?

În general, persoanele care suferă de diabet zaharat sau colesterol crescut au mai multe șanse să dezvolte această afecțiune a ficatului gras. De asemenea, și femeile de vârstă mijlocie prezintă un oarecare risc, persoanele supraponderale, cele cu obiceiuri alimentare nesănătoase, persoanele care consumă frecvent alcool.

Află mai multe despre afecțiunile ficatului AICI

Mai multe articole despre:
alimentaţie sănătoasă