MENIU

CE critică dur Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, propus de Guvernul României

<p>Comisia Europeană, asediată de proiectele Guvernului de la Bucureşti</p>

Comisia Europeană cere Guvernului de la Bucureşti să revizuiască proiectul în baza căruia vom primi fondurile europene pentru agricultură. 97% dintre ferme sunt excluse „în mod efectiv“ de la posibilitatea de a accesa fonduri, acuză autorităţile de la Bruxelles.

Guvernul a transmis Comisiei Europene forma finală a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, dar este încă departe de a bifa un eventual succes în acest sens.

Dimpotrivă, Comisia a remis zilele acestea un document – obţinut de Adevărul.ro – prin care cere României revizuirea şi completarea proiectului PNDR.

Prin PNDR sunt alocate României 8,015 miliarde de euro, iar autorităţile din ţara noastră trebuie să facă dovada că vor direcţiona în modul cel mai just aceşti bani, astfel încât agricultorilor să le fie de un real folos.

"Deşi strategia indică drept prioritare fermele mici şi mijlocii şi fermele de familie, în practică acest criteriu conduce la o concentrare foarte mare a fondurilor asupra unui umăr limitat de exploataţii, excluzând în mod efectiv 97% dintre exploataţiile agricole din România de la posibilitatea de a beneficia de măsurile PNDR care vizează promovarea competitivităţii", se arată în documentul transmis de la Bruxelles. Mai multe...