MENIU

Ce credințe false au femeile despre pilulele anticoncepționale

Informațiile despre metodele contraceptive au devenit mult mai accesibile ca în trecut, cu toate acestea încă există o serie de mituri care circulă despre anticoncepționale. Iată care sunt cele mai comune neadevaruri despre contraceptive.

Nu poți rămâne însărcinată dacă iei pastile anticoncepționale

Nicio metodă de contracepție nu te poate proteja 100% de o eventuală sarcină. „Majoritatea oamenilor cred că aceste metode sunt infailibile", a zis ginecologul Nerys Benfield, de la Montefiore Health System. „Niciuna nu este. Nici măcar sterilizarea nu este 100% eficientă".

Pastila de a doua zi funcționează mereu

Pastila de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgenșă utilizată pentru prevenirea unei sarcini în urma unui contact sexual neprotejat. Cum funcționează mai exact? Pastila de a doua zi are rolul de a întârzie ovulația, adică momentul în care un ovul este eliberat de ovare. Însă, dacă ai avut deja ovulația, nu te va ajuta cu nimic să iei pastila de a doua zi.

Pastila de a doua zi poate induce avortul

Există multe femei care nu vor să ia pastila de a doua zi de teamă ca aceasta să nu le inducă avortul. În realitate însă, această pastilă nu duce la avortarea ovulelor deja fertilizate – după cum am arătat și mai sus, ea doar previne ovulația. „Anticoncepționalele de urgență previn o sarcină, dar nu cauzează un avort", a spus Dweck.

Fertilitatea poate fi afectată de pastilele contraceptive

Conform lui Dweck, pastilele contraceptive nu pot afecta fertilitatea. Ea a zis că de multe ori, femeile încep să ia pastile din cauza menstruațiilor dificile și dezechilibrelor hormonale – lucruri care pot duce la probleme de fertilitate. Acele probleme pot reapărea când o femeie încetează să mai ia pastile și încearcă să rămână însărcinată. Mai mult, există și problema vârstei. „Să spunem că cineva a luat pastila 20 de ani și acum are 35 de ani", a zis Dweck. „Timpul care trece va influența fertilitatea, nu luarea pastilei".

Sursa