MENIU

Ce condiții anunță Moscova pentru detensionarea situației legate de Ucraina

Armata rusa FOTO: Profimedia

Federaţia Rusă doreşte ca Ucraina să scoată în afara ţării armele şi echipamentele militare primite în ultimul timp de la aliaţii ei, a anunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova într-o conferinţă de presă miercuri, potrivit Interfax.

Se poate ajunge la o dezescaladare cu Rusia prin satisfacerea câtorva condiţii, a spus Zaharova, menţionând printre acestea plecarea instructorilor militari occidentali din Ucraina, scoaterea armelor şi echipamentului primite de Kiev în ultimul din străinătate în afara teritoriului Ucrainei şi renunţarea participării acesteia la orice fel de exerciţii militare împreună cu NATO.  

Reprezentanta Ministerului de Externe rus s-a referit şi la exerciţiile tactice ale armatei ucrainene, preconizate să aibă loc între 10 şi 20 februarie, concomitent cu manevrele comune ale Rusiei şi Belarusului. 

"În cursul acestor exerciţii se va exersa utilizarea sistemelor de rachete antitanc Next Generation Light Anti-tank Weapon şi Javelin, primite de Ucraina de la Regatul Unit şi SUA, precum şi a dronelor turceşti Bayraktar", a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.   

Evocând numele de cod al exerciţiilor ucrainene "Snowstorm-2022“, Zaharova a comentat ironic că speră ca acestea să nu se termine ca faimoasa povestire a lui Puşkin, cu acelaşi nume. 

Ucraina va primi rachete sol-aer Stinger din Lituania în zilele următoare, a anunţat joi şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte, în cursul unei vizite la Kiev, transmite Reuters.  

Ucraina a primit în ultimele săptămâni mai multe transporturi aeriene cu ajutoare militare din partea statelor NATO pentru a-şi întări capacităţile defensive după ce Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa comună. Sper şi urez sincer ca Ucraina să nu fie nevoită niciodată să le folosească", a adăugat şefa guvernului de la Vilnius.  

Rusia a anunţat joi efectuarea unor exerciţii planificate în Marea Neagră, cu participarea unor grupuri tactice navale din cadrul Flotei sale din Marea Neagră, în timp ce Ucraina a denunţat vehement desfăşurarea aplicaţiilor în apropierea coastei sale de sud, acuzând Moscova că, prin manevrele sale, a făcut „practic imposibilă“ navigaţia în Marea Neagră şi în Marea Azov, relatează Reuters, citând agenţia de presă rusă Interfax.  

Şase nave de desant ruseşti din cadrul flotelor Nordului şi din Marea Baltică au sosit joi la Sevastopol, oraş-port în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014) unde se află baza Flotei Rusiei din Marea Neagră în vederea actualelor manevre. Acestea au venit din Marea Mediterană.

 

Mai multe articole despre:
situatie tensiuni militare militari retragere trupe