MENIU

Ce comisioane percep băncile atunci când plăteşti cu cardul

Ce comisioane percep băncile atunci când plăteşti cu cardul

De ce "nu funcţionează cardul" la unii comercianţi când vrei să plăteşti sume mici? S-ar putea ca problemele să nu fie de natură tehnică, ci doar de natură financiară. Comerciantul este taxat cu sume consistente pentru fiecare ban pe care îl încasează prin aceste tehnici moderne de plată- scrie economica.net.

Tranzacţiile la comerciant prin POS sau on-line cu cardul de debit nu presupun plata la vedere a unor comisioane. Totuşi, costuri cu aceste tranzacţii există, şi băncile trebuie să îşi recupereze efortul financiar şi să facă şi profit.

Astfel, băncile oferă servicii de acceptare a plăţilor prin electronic point of sale la comercianţi contra unei chirii lunare pentru aparat şi a unui comision pentru fiecare tranzacţie în parte. Şi nivelul acestor comisioane nu este deloc mic în cazul celor mai mari bănci.

BCR, cea mai mare bancă din sistem, cere comerciantului un comision de 2,5% din fiecare plată la POS. Din acest comision, 1 pp este plătit băncii emitente a cardului cu care se face plata.

Cum BCR este şi unul dintre cei mai mari emitenţi de carduri din România, şansele sunt ca întregul comision să rămână la BCR într-un număr de tranzacţii.

Pe lângă acest comision, comerciantul mai plăteşte băncii şi 50 de lei pentru chiria aparatului.

Pentru firmele care vând produse şi servicii on-line comisionul de procesare este de 4% din valoarea tranzacţiei!. Din 100 de lei plătiţi pentru un produs, 4 lei merg la bancă, care, eventual, dă un leu mai departe băncii emitente a cardului cumpărătorului. Înrolarea în sistemul 3D secure costă alţi 300 de euro.

În cazul BRD, a doua cea mai mare bancă din sistem şi, de asemenea, unul dintre cei mai mari emitenţi de carduri, comisionul de procesare a plăţilor la POS este de 1,8-3% din valoarea tranzacţiei, dar nu mai puţin de 0,5%. Procentul diferă în funcţie de profilul comerciantului. Chiria este de 5 euro/lună/aparat.

La un nivel al comisionului, un comerciant care vinde un pachet de ţigări de 15 lei şi este plătit cu cardul iese aproape că iese în pierdere, din moment ce profitul vânzătorului la un pachet este 50 de bani, iar comisionul este de 42 de bani.

Pentru comerţul electronic, BRD cere 4-4,5% din fiecare tranzacţie, pe lângă taxa de instalare de 350 de euro şi administrarea de 15 euro/lună.

ING Bank are un comision de 1,7% din valorea tranzacţiei la POS şi taxa de administrare este de 25 de lei pe lună.

Citeşte despre comisioanele pe care le percep Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi altele pe economica.net.