Ce capcană ascunde creşterea salariului minim. Guvernul a uitat să spună asta
Creşterea salariului minim nu le va aduce mai mulţi bani românilor, iar puterea lor de cumpărare se va eroda. Motivul? Companiile vor creşte automat preţurile pentru a putea plăti salarii mai mari, spun analiştii economici.
Creşterea costurilor angajatorilor pentru forţa de muncă va determina angajatorii fie să îşi micşoreze marja de profit, fie să crească preţurile produselor şi serviciilor oferite.
A doua variantă este mai probabilă, în contextul unei marje de profit ce nu permite un spaţiu de manevră foarte mare, a spus consultantul Alexandra Smedoiu, partener impozitare directă, Deloitte România, potrivit ZF.ro.
Guvernul a anunţat creşterea în avans a salariului minim pe economie, de la 1 noiembrie, de la un salariu minim brut actual de 1.900 de lei până la 2.080 de lei. În plus, cei cu vechime de peste 15 ani şi cei cu studii superioare vor avea un salariu minim diferenţiat, de 2.350 de lei.
„Această măsură se va traduce în creşterea inflaţiei. Dacă ne uităm la firmele mici, medii şi mijlocii, vedem că mai mult de jumătate sunt în agricultură, în construcţii şi în comerţ. Toate sunt domenii cu marjă de profit destul de redusă. Creşterea costului de muncă fie se va transforma într-o micşorare a marjei de profit, fie într-un preţ mai ridicat pentru consumator. Eu personal aş paria pe a doua variantă, pentru că spaţiul de manevră pentru reducerea marjelor este destul de mic, deci mă aştept la o creştere generalizată a preţurilor în perioada următoare", a explicat consultantul Deloitte.