Ce ar putea fi obligate grădiniţele din România să facă: schimbă complet lucrurile!
Cazurile de agresiune asupra copiilor din grădinițe ar putea duce la schimbări în modul în care funcționează creșele și grădinițe. Un pachet legislativ care va fi depus de deputatul PNL Ovidiu Rațechi ar putea obliga grădinițele să aibă camere de supraveghere video și audio și să fie supuse unor controale perioadice, scrie news.ro.
Pachetul legislativ conține trei proiecte de lege, menite să preîntâmpine cazurile precum cel al grădiniței private Flipper, unde o directoare este acuzată că a agresat fizic mai mulți copii înscriși la unitatea de învățământ preșcolar.
Camere de supraveghere în grădinițe și creșe
Primul proiect prevede ca toate grădinițele și creșele care au cel puțin șapte copii înscriși să aibă în dotarea incintei și a sălilor de clasă camere de supraveghere video și audio. Această măsură, crede inițiatorul legii, are ca scop prevenirea comportamentului violent al personalului față de copii. Proiectul conţine şi prevederi referitoare la securizarea înregistrărilor camerelor de supraveghere. Concret, la aceste înregistrări vor avea acces doar părinţii şi autorităţile, în cazul în care se fac cercetări în legătură cu unele înregistrări.
Controale periodice
Al doilea proiect din pachetul legislativ se referă la controalele la care vor fi supuse grădinițele și creșele. Astfel, dacă proiectul va fi votat, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului vor fi obligate să dispună controale o dată la șase luni în unităţile de învăţământ preşcolar private care au fost înfiinţate în cadrul unei societăţi comerciale sau a unei fundaţii sau asociaţii non-profit.
Reguli mai stricte de autorizare pentru grădiniţe
Pachetul legislativ propus de Raețchi mai conține și un proiect de lege referitor la modul în care se dau autorizații pentru grădinițe. Astfel, dacă legea va fi votată, rice grădiniţă va fi obligată să solicite Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), în termen de 60 de zile de la deschidere, autorizarea provizorie, iar ARACIP trebuie să dea răspunsul în alte 60 de zile.
Cele trei proiecte legislative vin în contextul în care mai mulți părinți ai copiilor înscriși la grădinița privată Flipper se luptă în instanță pentru ca directoarea Ioana Neagu să fie pedepsită pentru tratamentele inumane la care au fost supuși copiii înscriși la grădinița pe care aceasta o deținea.