MENIU

CE anunță "măsuri potrivite" dacă România va încalcă legislația prin limitarea exportului de lemn

<p>CE anunță "măsuri potrivite" dacă Rom&acirc;nia va &icirc;ncalcă legislația prin limitarea exportului de lemn</p>

Comisia Europeană are în vedere adoptarea unor "măsuri potrivite" în cazul în care va constata abateri din partea Guvernului României, de la legislația Uniunii Europene, în contextul intențiilor de suspendare și restricționare a exporturilor de lemn, potrivit unor surse din Executivul comunitar.

"Comisia, încă, analizează recentele rapoarte de inițiative ale Guvernului român. Măsuri potrivite vor fi luate, dacă, după ce va investiga complet situația, Comisia va constata că există vreo încălcare a regulilor UE", au declarat surse din CE, pentru HotNews.ro.

Unul dintre principiile de funcționare a Uniunii Europene este libera circulație a mărfurilor, iar măsurile statelor membre de restricționare a pieței comune sunt sancționate de Comisia Europeană, dacă acestea încalcă legislația comunitară. Cadrul legal european prevede, însă, anumite derogări în situații excepționale.

Exporturile de materiale lemnoase, sub forma de bușteni, cherestea și lemn de foc, vor fi suspendate, până la 31 august, potrivit unui proiect de Ordonață de Urgență, lansat în dezbatere publică, sâmbătă, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Ministerul a lansat, în dezbatere publică, două proiecte de Ordonanță de Urgență a Guvernului, care vizează reglementări mai stricte, în ceea ce privește exporturile de material lemnos, precum și suspendarea temporară a acestora. Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate "având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure, din ultimii zece ani, efectele acestora asupra sănătății și siguranței cetățenilor, precum și impactul asupra mediului".

Conform notei de fundamentare a uneia dintre ordonanțe, "prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de bușteni, cherestea și lemn de foc, încadrat la pozițiile tarifare 4401, 4403 și 4407, până la data de 31 august 2015".

Cel de-al doilea proiect de act normativ prevede ca, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, orice operațiune de export și livrare intracomunitară trebuie să fie însoțită de licență.

"Licența se va emite pe fiecare operațiune de export sau de livrare intracomunitară și va conține următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, proveniența, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, prețul de vânzare, destinația, modalitatea de transport în afara țării și biroul vamal, prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României, în cazul livrărilor intracomunitare", conform notei de fundamentare a celui de-a doua Ordonanțe de Urgență.