MENIU

Ce aduce 1 februarie pentru români: bani pentru grădiniţa copiilor, schimbări la legea taximetriei

Stimulente pentru grădiniţă

1 februarie 2016 vine cu câteva schimbări legislative importante, printre care şi introducerea tichetelor sociale pentru grădiniţa copiilor din familii defavorizate sau noi reguli pentru taximetrişti.

Începând cu data de 1 februarie, părinţii lipsiţi de posibilităţi financiare vor primi tichete sociale pentru grădiniţă în valoare de 50 de lei pe lună, cu care vor putea cumpăra copiilor mâncare, haine şi rechizite. Cu o singură condiţie: să-i trimită zilnic la grădiniţă.

Tot de astăzi, taximetriştii care nu au cazierul judiciar curat nu vor putea să mai profeseze această meserie. Cu alte cuvinte, românii vor merge cu taxiul în condiţii mai sigure, scăpând de şoferii cu antecedente penale.

O altă modificare importantă intrată în vigoare începând cu data de 1 februarie are legătură cu taxele plătite de marii contribuabili şi de cei mijlocii: ANAF înfiinţează două noi structuri speciale.

Tichete sociale de 50 de lei pe lună pentru grădiniţă

Copiii care provin din familii fără posibilităţi şi care vor frecventa zilnic gradiniţă vor primi un stimulent educaţional, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial si ale carui prevederi vor intra in vigoare pe 1 februarie.

Prevederile documentului stabilesc că pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună, ce vor putea fi folosite de părinţi pentru a cumpăra celor mici mâncare, haine şi rechizite.

Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familii defavorizate dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

- vârsta minimă a copilului este de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent – copiii pot fi înscrişi la grădiniţă şi înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spaţiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani;

- vârsta maximă a copilului este de 6 ani, împliniţi după data de 1 septembrie a anului şcolar curent;

- venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură.

Condiţia principală pentru acordarea acestui ajutor este frecvenţa zilnică la grădiniţă a copiilor din familiile beneficiare, cu excepţia absenţelor motivate.

Noi reguli pentru taximetrişti

Ordonanţa nr. 8/2016 de modificare a Legii taximetriei (nr. 38/2003), aprobată de Guvern miercurea trecută şi publicată vineri în Monitorul Oficial, intră în vigoare luni, 1 februarie, astfel că taximetriştii vor avea dreptul să practice această meserie numai dacă au cazierul judiciar curat.

Totodată, în 90 de zile, Ministerul Transporturilor va trebui să elaboreze şi să supună spre aprobare Guvernului, în 90 de zile, un proiect de Hotărâre cu normele privind pregătirea şi atestarea profesională a managerilor de transport în regim de taxi și închiriere, potrivit ZiuaCargo.ro.

Aceştia vor trebui să obţină certificat de competență profesională, cu o valabilitate de 10 ani, iar pentru aceasta vor avea de îndeplinit o serie de condiții, între care: absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat, participarea la curs și promovarea unui examen.

Certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist trebuie să conțină mențiuni din care să rezulte că nu a fost condamnat pentru următoarele infracţiuni (completare la Art. 26):

- contra siguranţei pe drumurile publice;

- privind traficul şi consumul de droguri;

- contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale;

- privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;

- contra libertăţii şi integrităţii sexuale;

- contra patrimoniului.

ANAF înfiinţează două noi structuri speciale

Agenția Națională de Aministrare Fiscală creează de la 1 februarie două structuri speciale care se vor ocupa strict de contribuabilii mari și mijlocii.

Aceștia vor avea parte de un tratament preferențial din partea Fiscului atunci când vine vorba de inspecţiile fiscale și ramburasarea TVA-ului, a declarat președintele ANAF, Gelu Diaconu:

”O astfel de reorganizare se dorește a conferi în viitor un tratament oarecum preferențial acestei categorii de contribuabiul care are o contribuție de peste 70% la bugetul statului. Acest tratament privește modalitatea de derulare a activității de inspecție fiscală și procesul de rambursare a TVA-ului.”, a declarat Gelu Diaconu la Europa FM.

Gelu Diaconu a precizat că fiscul va încheia acorduri cu aceste categorii de contribuabili. Aceștia pot primi, de exemplu, rambursarea TVA-ului mult mai repede, fără să mai fie nevoie de alte controale suplimentare.

Mai multe articole despre:
grădiniţă bani pentru gradinita