MENIU

Ce ACTE sunt luate în calcul la "mica recalulare"? Trei EXEMPLE de situații în care adeverințele pot aduce venituri suplimentare

Pe lângă diverse reclamații și sesizări privind recalcularea pensiilor în baza noii legi, casele județene de pensii sunt asaltate și pe pensionari care cer lămuriri privind actele necesare la așa-numita "mică recalculare". Șefii unei astfel de instituții au oferit public explicații despre cum pot fi valorificate sporurile/veniturile nepermanente, precum și veniturile lunare brute.

Directorul executiv al CJP Alba, Cornelia Miclea, a explicat că, în conformitate cu prevederile art. 155, alin. 1 din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acesteia, pensiile se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverinţele care îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat contribuţia de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Trei situaţii legate de valorificarea adeverinţelor

A - Adeverințele emise anterior datei de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr.487/2021) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite doua condiţii:

1. îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul prevăzut în anexa la Ordin şi

2. angajatorul a facut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

B - Adeverințele eliberate dupa data de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

-  este respectat modelul prevăzut în anexa la Ordin
-  angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În cele două situaţii, drepturile recalculate se acordă începând cu data de 1.09.2024.

C. - Adeverinţele eliberate după data de 01.09.2024, data de la care a intrat în vigoare Legea nr. 360/2023, se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

1. este respectat modelul prevăzut în anexa 6 la lege

2. angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În această situaţie, drepturile de pensie vor fi recalculate și acordate cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Mai multe articole despre:
acte mica recalculare vechime 2001 adeverinte