MENIU

CCR a amânat pentru a 4-a oară un verdict pe modificarea Codurile penale

Curtea Constituţională a României a amânat marți o rezoluție pe sesizările USR şi PNL şi ale preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.

Curtea Constituţională a amânat din nou, marți 4 iunie, obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de PNL, USR şi preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală adoptate de Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a atacat pe 10 mai la CCR modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Cu două săptămâni înainte de acel moment, și partidele de Opoziție au trimis la CCR cele două coduri care își propun să rezolve cele mai multe probleme ale celor aflați după gratii pentru fapte de corupție.

Este vorba de modificările făcute pe repede înainte de Comisia Iordache din Parlament și care au fost votate după două săptămâni de dezbatere. Ambele legi i-au fost transmise președintelui pentru promulgare la începutul lunii.

Și principalele partide de Opoziție, PNL și USR, au anunțat încă din data de 25 aprilie că au transmis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate pe cele două legi votate de PSD și ALDE, cu ajutorul UDMR.

Atât Codul penal, cât și cel de Procedură penală conțin prevederi care îngreunează nu doar combaterea faptelor de corupție, ci și pedepsirea faptelor de drept comun - de la furturi și jafuri, până la violuri și omoruri.

Mai multe asociații de magistrați susțin că, în mare parte, schimbările adoptate la Codurile penale nu au nicio legătură cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională şi nu fac altceva decât să ușureze situația inculpaților, mai ales a celor acuzați de abuz în serviciu.

Procurorii şi judecătorii contestă prevederile referitoare la diminuarea termenelor de prescripție și sporurilor de pedeapsă, dar și anularea unor infracțiuni precum neglijența în serviciu. Magistraţii acuză totodată şi o incoerenţă în actul normativ.

Tudorel Toader: "OUG-urile au fost elaborate în alte "centre de reflecție", nu la minister"

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale vineri, 10 mai, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Sesizarea lui Iohannis poate fi văzută integral AICI

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat pe 13 mai existența unei scrisori dure adresate oficialilor români, în care vicepreședintele executivului comunitar, Frans Timmermans, avertizează cu posibile sancțiuni în cazul în care modificările Codurilor penale intră în vigoare în forma în care acestea au fost adoptate în Parlament.

Comisia Europeană confirmă oficial posibila sancționare dură a României din cauza Codurilor penale

"Preocupările principale se referă la evoluțiile care interferează cu independența judiciară și lupta eficientă împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE și, în special, a amendamentelor recent adoptate la Codul penal, care riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni. Legislația posibilă pentru a permite recursurile extraordinare ar agrava situația statului de drept", a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit Hotnews.ro.

În cazul în care nu vor fi făcute în scurt timp îmbunătățiri sau dacă vor fi luate noi măsuri negative, precum promulgarea celor mai recente amendamente la Codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere Cadrul pentru statul de drept și va suspenda Mecanismul de Cooperare și Verificare, potrivit oficialului european.

"De asemenea, Comisia își rezervă competențele în calitate de gardian al tratatelor și nu va ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar atunci când este necesar. Obiectivul Comisiei rămâne să ajute autoritățile române să găsească soluții la problemele statului de drept. Comisia este pregătită să se angajeze într-un dialog activ și constructiv cu autoritățile române și să colaboreze pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană", a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.

Mai multe articole despre:
Coduri Penale codurile penale