MENIU

CCR prelungește agonia lui Dragnea. Decizia pe completurile de 3 judecători, amânată

Curtea Constituțională a amânat pentru 19 aprilie decizia privind completurile de trei judecători, anunță Realitatea TV.

Curtea Constituțională a amânat din nou dezbaterea pe completurile de trei judecători pentru 19 aprilie 2019, fix în ziua în care Liviu Dragnea are un nou termen în dosarul Bombonica.

Următorul termen pentru Liviu Dragnea, în Dosarul Bombonica, este pe 15 aprilie.

Judecătorii instanței supreme au stabilit, pe 18 martie, ca Liviu Dragnea să fie audiat în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman pe data de 15 aprilie. Dragnea ar fi trebuit să se prezinte luni la ÎCCJ, însă este internat în spital în urma unei duble hernii.

Magistrații ÎCCJ au decis ca Liviu Dragnea să fie audiat la următorul termen în dosarul DGASPC Teleorman, adică pe 15 aprilie, la ora 11:00. Tot atunci va fi audiată de judecători și Olguța Șefu (fosta directoare a Direcției de Protecție a Copilului Teleorman), și ea inculpată în dosar. Liderul PSD trebuia să fie audiat luni, însă nu s-a prezentat în fața judecătorilor, deoarece este internat în spital, în urma unei duble hernii.

Secretarul general PSD, Codrin Ștefănescu, a anunțat că l-a vizitat pe Liviu Dragnea la spital, iar medicii urmează să decidă, luni, dacă îl vor opera pe liderul PSD.

Dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman (DGASPC) Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, a fost amânat pe parcursul a mai multe termene de judecată, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de cinci judecători.

Completul care îl judecă pe Dragnea este format din judecătoarele Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana și Popa Rodica Aida. Între timp, unul dintre judecători, Luciana Mera, a solicitat pensionarea, iar cererea i-a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit Regulamentului de organizare a instanței supreme, conducerea trebuie să tragă la sorți în ședință publică un nou judecător (articol 29), atunci când un membru al completului de 5 este eliberat din funcție. Totodată, este posibil ca, în momentul în care va fi desemnat un înlocuitor al magistratului, dosarul să fie reluat de la zero, chiar dacă nu au fost administrate multe probe până în prezent.

Curtea Constituțională reia dezbaterea pe  sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). O decizie favorabilă privind conflictul instituțional între Parlament și Curtea Supremă l-ar scăpa pe Liviu Dragnea de ambele dosare și ar arunca în aer sute de decizii de condamnare a unor fapte de corupție luate din 200 până în prezent.

Discuțiile de la CCR privind sesizarea depusă de Florin Iordache au fost amânate miercuri pentru a doua zi, joi 11 aprilie, de la ora 10:00. Conform Realitatea TV, decizia a fost amânată după o zi pe alta deoarece judecătorul Petre Lăzăroiu are programată, zilele următoare, o intervenție chirurgicală la coloană.

În fața Curții Constituționale, Florin Iordache, cel care a depus sesizarea la CCR în perioada în care l-a înlocuit pe Dragnea la șefia Camerei, acuză Înalta Curte că a încălcat legea când a constituit completurile de trei pentru că nu erau specializate pe infracțiuni de coruție.

De cealaltă parte, Cristina Tarcea, șefa ÎCCJ, l-a contrazis pe fostul ministru al Justiției, vinovat de OUG 13, și a spus că toate completurile sunt specializate pe anticorupție. Tarcea a desființat sesizarea lui Iordache și spune că a fost făcută cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale.

La sfârșitul lunii trecute, Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților, a sesizat CCR pentru soluționarea unui presupus conflict între Parlament și Înalta Curte privind inexistența completurilor de 3 judecători specializate pe corupție. Dragnea, cel care trebuia să facă sesizarea, se afla în acele zile internat pentru investigații la coloană.

Solicitarea seamănă la indigou cu strategia avocaților lui Dragnea, care au atacat verdictul de condamnare din iunie anul trecut pe motiv că nu a fost emis de un complet specializat, invăcând o serie de reglementări legislative.

Ponta: 'CCR va da decizia ca să îi scape pe Liviu Dragnea și Darius Vâlcov'

Fostul premier Victor Ponta consideră că judecătorii vor decide în favoarea unui conflict constituțional, fapt ce i-ar favoriza pe Liviu Dragnea și Darius Vâlcov.

"Da, așa cred că se va întâmpla. Da, CCR așa va vota. Se va bloca Curtea Supremă, vreo 2-3 ani vor fi tot felul de contestați. Eu cred că toată această ceartă dintre domnul Dragnea și Toader e un fake. Dragnea nu a vrut niciodată să se dea amnistia, din cauza celor din PSD, care au probleme. Mulți oameni de afaceri care l-au sprijinit pe Dragnea, în 2016, ar scăpa și ei. Patronii de presă, domnul Ghiță, pe bună dreptate spune, "poate dă domnul Dragnea, să scap", dar domnul Dragnea nu dă, ca să nu scape. Mâine, dacă CCR dă decizia, scapă domnul Dragnea și domnul Vâlcov.", a spus Victor Ponta, miercuri seara, la un post de televiziune.

Rareş Bogdan: Dacă CCR îi face jocul lui Dragnea, înseamnă că nu mai vrem în Europa

Dacă joi CCR dă un verdict care să-l favorizeze şi pe Liviu Dragnea, e semnalul că România PSD nu mai vrea în Europa, a afirmat Rareş Bogdan, cap de listă la europarlamentare pentru PNL. Invitat la "Legile Puterii", fostul moderator Realitatea TV i-a atacat în termeni duri pe liderii social-democraţi pentru obstinenţa cu care imping ţara în direcţia greşită.

Filozoful Mihai Șora spune că cei nouă judecători ai Curții Constituționale riscă să devină „instrumente în mâinile unor nelegiuiți", pentru că de hotărârea lor atârnă nu doar viitorul unor hoți, ci și – prin ricoșeu – al câtorva milioane de români cinstiți, care nu au avut niciodată probleme cu Justiția.

”În tot acest război absurd, cei nouă judecători conștientizează, oare, faptul că riscă să devină instrumente în mâinile unor nelegiuiți? Că de hotărârea lor atârnă nu doar viitorul unor hoți, ci și – prin ricoșeu – al câtorva milioane de români cinstiți, care nu au avut niciodată probleme cu Justiția, care nu au furat, nu au tâlhărit, nu au încălcat vreodată legea? Care nu vor decât să-și vadă în tihnă de viața lor, după ce-și vor fi salvat țara de cei care au pus-o pe butuci?! Nouă judecători, o bandă de hoți și câteva milioane de români se află, astăzi, într-un război hibrid. Hibrid și absurd”, a scris Mihai Șora pe pagina sa de Facebook.

Suspansul asupra dezbaterii a plutit până în utlima clipă, pentru că raportul întocmit de judecător-raportor Petre Lăzăroiu a ajuns la CCR abia marţi seară, potrivit G4Media.ro.

Surse juridice au mai explicat pentru G4Media.ro că CCR a solicitat o serie de informații de la Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la completurile de 3 judecători.