MENIU

CCR a dat undă verde anchetării lui Tăriceanu într-un dosar penal privind abuzul în serviciu

CCR a dat undă verde anchetării lui Tăriceanu într-un dosar penal privind abuzul în serviciu

Curtea Constituţională a dat undă verde cercetării lui Călin Popescu Tăriceanu pentru abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale. Fostul șef al Senatului s-a ales cu dosar penal pentru că a refuzat punerea în aplicare a unei decizii definitive a ÎCCJ privind demiterea unui senator PSD aflat în incompatibilitate. 

La începutul anului, procurorii Parchertului Genersal l-au anunțat pe fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu că este suspect pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, pentru ca apoi să-l acuze și de complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.

Dosarul a fost deschis după ce parlamentarul PSD Cristian Marciu a rămas membru al Senatului, cu toate că trebuia demis, pe motiv de incompatibilitare, ca urmare a unei decizii definitive în acest sens a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În acest context, Tăriceanu a fost acuzat de procurori că n-a pus în aplicare, în calitate de preşedinte al Senatului, o decizie definitivă a unei instanţe de judecată.

În mai, succesorulu lui Tăriceanu, Robert Cazanciuc a sesizat Curtea Constituţională cu privire la constatarea şi soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între Senat și procurorii ICCJ "printr-o ingerinţă directă şi neconstituţională a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Parlamentului".

Motivul era că "prin urmărirea penală începută în anul 2019 a unui membru al Senatului, Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi-a arogat competenţa de a exercita un control judiciar asupra modului de derulare a unor proceduri parlamentare, realizate conform Regulamentului Senatului, de către preşedintele acestei Camere legislative, de Biroul permanent al Senatului, precum şi de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări", potrivit Agerpres.

În dezbaterile de la CCR, Cristian Ionescu, consilier în cadrul Cabinetului preşedintelui Senatului, a declarat că o acţiune judiciară pornită împotriva şefului Senatului "este un fapt de o imensă gravitate şi care creează un precedent periculos".

Pe de altă parte, reprezentantul Parchetului General a solicitat să se disocieze din motivarea sesizării aspectele referitoare la conduita Agenţiei Naţionale de Integritate, deoarece Ministerul Public nu poate răspunde actelor unei alte autorităţi faţă de care nu are raport juridic.

Ea a explicat că, deşi au trecut mai mult de trei ani de la sesizarea Senatului de către ANI, nu s-a luat nicio decizie referitoare la cererea de soluţionare care vizează vacantarea unui loc de senator care a fost constatat incompatibil printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Potrivit Marinelei Mincă, Comisia juridică a Senatului nu a emis raportul care i-a fost solicitat cu privire la această chestiune de drept.