CC: Numirea Ecaterinei Teodorescu în funcţia de AVOCAT AL POPORULUI, constituţională
AVOCATUL POPORULUI. Numirea Ecaterinei Teodorescu în funcţia de AVOCAT AL POPORULUI, în urma demisiei lui Anastasiu Crişu, este constituţională, au decis, miercuri, cu majoritate de voturi, judecătorii Curţii Constituţionale (CC).
AVOCATUL POPORULUI. Sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii privind încetarea mandatului AVOCATUL POPORULUI şi preluarea atribuţiilor acestei funcţii de către un adjunct al AVOCATULUI POPORULUI, respectiv Ecaterina Teodorescu, a fost formulată de grupurile parlamentare PD-L din Camera Deputaţilor şi Senat şi de Grupul parlamentar PP-DD din Camera Deputaţilor, în 27 decembrie.
"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Grupurile parlamentare Partidului Democrat Liberal din Camera Deputaţilor şi din Senat, precum şi de Grupul parlamentar al Partidului Poporului - Dan Diaconescu din Camera Deputaţilor şi a constatat că dispoziţiile Hotărârii Parlamentului României nr.75 din 20 decembrie 2013 privind constatarea încetării mandatului AVOCATULUI POPORULUI şi preluarea atribuţiilor acestei funcţii de către un adjunct al AVOCATULUI POPORULUI sunt constituţionale în raport de criticile formulate", precizează CC, într-un comunicat de presă.
Parlamentul a constatat, în 20 decembrie, demisia lui Anastasiu Crişu din funcţia de AVOCAT AL POPORULUI şi a decis, cu 361 de voturi "pentru" şi 25 de voturi "împotrivă", ca Ecaterina Teodorescu, unul dintre adjuncţi, să preia interimar conducerea acestei instituţii.
AVOCATUL POPORULUI, Anastasiu Crişu, şi-a înaintat demisia în 19 decembrie 2013.
"A dorit să mulţumească pentru încredere şi pentru faptul – între altele – că pe tot parcursul mandatului exercitat niciodată dinspre partea mea sau dinspre partea partidului nostru nu s-a exercitat niciun fel de influenţă, niciun fel de presiune. Nu i-am cerut să atace nicio ordonanţă (...) Motivele (demisiei, n.r.) sunt de natură personală, aşa cum sunt consemnate oficial şi în cererea de demisie", a spus preşedintele Senatului, Crin Antonescu, întrebat despre motivele demisiei lui Crişu.
Numirea lui Anastasiu Crişu, candidatul susţinut de USL, în funcţia de AVOCAT AL POPORULUI a fost aprobată, la finele lunii ianuarie 2013, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 358 de voturi favorabile.