MENIU

Cazurile de viol, în atenția AID. Asociația cere modificarea legislației penale

O fată de 15 ani, aflată în plasament la o familie din localitatea vasluiană Berezeni, a fost violată de soţul asistentei maternale în grija căreia se afla. Judecătoria Huşi a dispus arestarea preventivă a bărbatului in vârstă de 35 de ani pe o perioadă de 30 de zile, sub acuzația de viol.

Cazul de la Berezeni este al doilea petrecut în ultima jumătate de an în judeţul Vaslui în care victimă este o fată aflată în plasament. Un caz similar s-a petrecut în luna iulie, în localitatea Muntenii de Jos, atunci când soţul asistentei maternale, in vârstă de 56 de ani, a violat-o pe fata de 13 ani care era in ingrijirea soției. Magistraţii Judecătoriei Vaslui au dispus atunci arestarea preventivă a bărbatului pentru 30 de zile, măsură menţinută şi în prezent.

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei susține că a semnalat mai multe cazuri asempnătoare prin sesizări multiple transmise Consiliului Superior al Magistraturii. ”Salutăm faptul că justiția de la nivel local şi-a îndeplinit în acest caz atribuțiile într-o manieră corespunzătoare, dând dovadă de celeritate în luarea măsurilor necesare pentru asigurarea unui climat de încredere în rândul cetățenilor”, se arată pe site-ul aid-romania.org.

În acelaşi timp, AID se declară în continuare îngrijorată că astfel de cazuri au loc, al căror număr este în continuă crestere, şi care constituie un fenomen social dăunator, subliniind încă o dată că se impune modificarea legislaţiei penale, precum şi crearea unor grupuri de lucru având în componență reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, ai Inspectoratului de Sănătate Publică, ai Inspectoratului de Poliție, ai Bisericii, ai corpului psihologilor, ai societății civile, ai asociațiilor de părinți, elevi și studenți, cu rol de informare, conștientizare a populației tinere sau cu risc crescut la acte de violență sexuală, nu numai asupra gravității morale a faptelor, dar și a pedepselor pe care le pot primi din punct de vedere legal, aspecte precizate în campania AID: “Fetele nu sunt obiecte/Girls are not toys”, demarată în luna august a acestui an, ca reacţie la cazul revoltător petrecut tot în vaslui când o tânără a fost violată de 7 băieţi până până ce fata şi-a pierdut cunoştinţa.

Mai multe articole despre:
Vaslui viol nou cod penal aid romania