MENIU

Cazurile de COVID-19, în creștere alarmantă în Suedia | „Evoluțiile, în direcția greșită”, avertizează premierul

coronavirus Suedia Foto: Pixabay.com

Premierul suedez, Stefan Lofven, s-a autoizolat joi și a avertizat din nou în legătură cu grava situație cu care se confruntă din nou Suedia, pentru că decesele au depășit deja 6.000.

 

Lofven a spus într-o postare pe Facebook că se izolează împreună cu soția sa acasă și urmează să fie testat după ce a fost anunțat că un cunoscut a fost depistat pozitiv la noul coronavirus. El a adăugat  că nu a fost în contact direct cu persoana respectivă, scrie RTL Today.

Șeful guvernului a avertizat, de asemenea, că evoluțiile „merg rapid în direcția greșită. (...) Mai mulți oameni sunt infectați. Mai mulți oameni mor. Este o situație gravă".

După ce a înregistrat un număr mare de morți din martie până în iunie - peste 5.000 într-o țară de 10,3 milioane de locuitori - Suedia a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de infectare și al deceselor între iulie și mijlocul lunii octombrie.

Însă, de atunci, numărul cazurilor a crescut iar decesele s-au înmulțit în ultimele zile. Joi, au fost raportate alte cinci decese legate de COVID-19, ajungându-se la un total de 6.002 de la începutul pandemiei.

În ultimele două săptămâni, analizând numrăul deceselor în doar 7 zile, „observăm un impact cu creșteri în ultimele două săptămâni", a declarat Karin Tegmark Wisell, microbiolog-șef la Agenția de Sănătate Publică, într-o conferință de presă.

Ca răspuns la creștere, Suedia a ales să combată răspândirea virusului cu măsuri nerestrictive în marea lor majoritate, preferând să transmită recomandări mai stricte pentru zonele puternic afectate.

Recomandările sunt de fapt apeluri pentru evitarea aglomerărilor din spațiile interioare și a oricărui contact fizic cu altcineva decât cu cei din propria familie, cu care locuiesc.

Suedia a extins joi aceste recomandări la alte două regiuni, astfel că în total mai mult de jumătate din cele 21 de departamente de sănătate publică au primit deja recomandări mai stricte, la nivel local.

În ultimele 24 de ore, în Suedia au fost raportate 4.034 de cazuri de infectare, unul din cele mai mari totaluri zilnice înregistrate până în prezent, notează RTL Today, ajungând, în total, la 141.764 de cazuri. Rata de infectare a depășit 240 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

Și Danemarca, țară vecină cu Suedia,  se confruntă cu o reapariție a cazurilor, mai scrie RTL Today. Premierul Mette Frederiksen se află, de asemenea, în autoizolare după ce ministrul danez al Justiției a fost depistat pozitiv. Chiar dacă testul inițial a fost negativ, biroul de presă a anunțat că aceasta va rămâne izolată până la un al doilea test. În Danemarca, bilanțul coronavirus a ajuns la 51.753 de cazuri, 1.223 de morți și 733 de noi carui în ultimele 24 de ore.