MENIU

Cazul profesorului de Religie din Braşov: Arhiepiscopia Sibiului va începe o anchetă

<p>Ora de religie. Cultul baptist şi cel penticostal vor fi predate &icirc;n şcoli</p>

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sibiului susţin că vor face o anchetă în cazul profesorului de Religie care le-a distribuit elevilor materiale care instigă la homofobie. 

Patriarhia însă a refuzat să facă orice alte declaraţii pe motiv că BOR este o instituţie descentralizată.

Cazul profesorului de Religie Dorel Chiriţă de la Colegiul „Nicolae Titulescu“ din Braşov, care le-a distribuit elevilor o broşură în care se arată că homosexualitatea este o „fărădelege”, o „boală” şi o „ameninţare a civilizaţiei” va fi anchetat şi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar şi de către Arhiepiscopia Sibiului.

Asta însă după ce şcoala va finaliza ancheta internă. Până una alta, reprezentanţii Arhiepiscopiei Sibiului, de care ţine şi Braşovul, spun că ei nu cred că profesorul de Religie Chiriţă a dorit să „împroaşte cu noroi o minoritate sexuală“, scrie Adevarul.ro.

Mai exact, inspectorul şcolar de Religie Sorin Joantă, reprezentantul Arhiepiscopiei pe probleme şcolare, a explicat că cel mai probabil Chiriţă a vrut să dezbată la clasă teme de interes în societatea actuală, însă nu se poate şti exact cum s-a folosit de materialele didactice, până nu sunt publicate rezultatele anchetei inspectoratului şcolar.

„Nu cred că a dorit să fie o împroşcare cu noroi asupra unui grup minoritar cu o altă orientare sexuală. În momentul de faţă nu facem o anchetă externă a acestui caz, dar Biserica are o anumită poziţie pe care am mai precizat-o în trecut, şi anume aceea de toleranţă maximă. Vom avea o atitudine când vom şti exact cum s-au derulat lucrurile“, a spus Joantă. Reprezentanţii Patriarhiei au refuzat să comenteze atitudinea dascălului.

În schimb, preşedintele Asociaţiei Secular Umaniste din România (ASUR), Toma Pătraşcu, cel care a sesizat Ministerul Educaţiei despre cazul de la „Nicolae Titulescu“, spune că broşura în care scrie că „homosexualii sunt vrednici de moarte“ a fost editată în urmă cu 20 de ani de către Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR).

„Este o asociaţie păstorită de Biserica Ortodoxă Română, iar broşura este un apel de homofobie flagrantă, semnată de fostul patriarh Teoctist. Îndoctrinarea religioasă nu-şi are locul în şcoli, statul trebuie să pună un picior în prag pentru a opri răspândirea fundamentalismului religios. De asemenea, BOR trebuie să-şi asume responsabilitatea numirii acelui profesor în funcţie pentru că el e numit cu acceptul specific al cultului“, a spus Pătraşcu.

Mai multe articole despre:
Braşov homosexualitate broşură profesor religie