MENIU

Cazul profesorului de la Colegiul Sfântul Sava: Ce spune un psihiatru despre tentativa de sinucidere a bărbatului acuzat de viol

Un incident dramatic adaugă o nouă dimensiune cazului profesorului de la Colegiul Sfântul Sava din București, acuzat de viol. Bărbatul, care are o experiență de 28 de ani în educație, a încercat să își pună capăt zilelor noaptea trecută și se află acum în comă la spital.

Autoritățile au descoperit mai multe cutii de medicamente goale lângă el, iar medicii fac eforturi considerabile pentru a-i salva viața. Procurorii așteaptă ca starea sa să se stabilizeze pentru a continua investigația în acest caz complex.

Profesorul acuzat de viol a încercat să-și ia viața

Incidentul a fost raportat aproape de ora 22:00, când un apropiat al profesorului a găsit persoana în stare de inconștiență în apartamentul său și a solicitat ajutorul serviciilor de urgență. Echipajul de ambulanță a transportat imediat profesorul la spital, unde a fost internat în secția de Terapie Intensivă. Sorin Spineanu Dobrotă, profesor de economie și un nume cunoscut în educația din București, este în centrul anchetei după ce doi foști elevi l-au acuzat de viol în 2021. Băieții aveau vârste de 16 și 17 ani în momentul incidentului, iar profesorul a negat acuzațiile atât în fața autorităților, cât și în declarațiile publice.

Gabriel Diaconu, psihiatru, explică faptul că gestul dramatic al profesorului reflectă o pierdere profundă de control și autoritate, mai degrabă decât remușcări legate de faptele sale. „Persoanele care fac tentative de sinucidere în astfel de contexte nu acționează neapărat dintr-un sentiment de vinovăție, ci dintr-o stare de criză profundă în care simt că și-au pierdut controlul asupra propriei vieți și asupra situației în care se află", afirmă Diaconu.

Cazul este complicat și delicat, având în vedere că abuzurile presupuse au avut loc acum trei ani și se bazează în mare parte pe probe indirecte. Dan Antonescu, specialist criminolog, subliniază dificultatea anchetei, în special în contextul dovezilor circumstanțiale și al testimoniilor victimei.

În prezent, profesorul nu mai are voie să predea, iar ancheta continuă. Procurorii așteaptă să își revină pentru a-l putea audia și pentru a explora posibilitatea existenței altor victime.