MENIU

Cazul Pantelimon. Alexandru Rafila: „Pacientului nu-i spui doar diagnosticul, ci și la ce să se aștepte”

Foto arhivă

Ministrul Sănătății consideră că, atunci când un pacient sosește la spital și primește ajutorul specializat, cadrele medicale trebuie să-i spună, dincolo de diagnosticul precis, și la ce să se aștepte.

"Ceea ce s-a întâmplat de exemplu la Pantelimon sau în alte spitale din România ţine foarte mult de partea de comunicare cu pacientul, care ar trebui să ştie, dincolo de diagnosticul precis pe care îl va primi, ce urmează să i se întâmple. Trebuie să existe acest dialog cu pacientul, trebuie să existe dialogul cu familia pacientului şi toate lucrurile acestea sunt cele care vor consolida siguranţa pacientului. (...) Siguranţa pacientului şi confortul pacientului din toate punctele de vedere cred că trebuie să fie cartea noastră de căpătâi atunci când ne exercităm fie profesiunea medicală, fie cea din zona administrativă", a arătat Rafila.

Cazul Pantelimon. Alexandru Rafila: Am trecut la un proces de restructurare a Secţiei ATI şi am solicitat un audit internaţional



Potrivit ministrului, o altă problemă este şi cea a suprasolicitării personalului medical, care uneori este insuficient.

Alexandru Rafila a spus în acest context că Ministerul Sănătăţii lucrează la noi standarde de angajare în diversele categorii de secţii medicale şi de spitale.

"Este şi problema suprasolicitării personalului medical, care uneori nu este suficient. Lucrăm la noi standarde de angajare în diversele categorii de secţii medicale şi în diversele categorii de spitale împreună cu comisiile de specialitate ale ministerului Sănătăţii, pentru că aceste normative de personal care funcţionează în momentul de faţă sunt vechi, cred că au vreo 20 de ani, şi nu mai se potrivesc cu ceea ce se întâmplă în momentul de faţă. Atunci singurul răspuns pe care putem să îl dăm pentru siguranţa pacientului este unul singur - să lucrăm împreună toate instituţiile pe care le-am menţionat, bineînţeles universităţile de medicină şi farmacie, care într-un fel sunt deasupra noastră, pentru că ele sunt creatoarele de profesionişti pentru sistemul de sănătate , fie că discutăm despre medici, fie că discutăm despre asistenţi medicali", a afirmat ministrul.

În opinia sa, siguranţa pacientului reprezintă "un fenomen complex".

"Noi, ca Minister al Sănătăţii, avem cel puţin două componente de care suntem responsabili şi pe care ne străduim şi cred că putem să dovedim acest lucru că ne facem treaba, mă refer aici la investiţiile în sistemul de sănătate, de exemplu în ceea ce priveşte controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale derulăm în acest moment 120 de proiecte în spitale din România pentru controlul infecţiilor. Este vorba despre o activitate care dublează sau consolidează investiţiile în infrastructura nouă din sănătate", a mai arătat Alexandru Rafila.