MENIU

Cazul „medicului cu coasa” din Franța. Acuzații de omor cu premeditare asemănătoare cu ororile de la spitalul Pantelimon

Cazul „medicului cu coasa” din Franța. Acuzații de omor cu premeditare asemănătoare cu ororile de la spitalul Pantelimon

Medicina franceză a trecut în urmă cu câțiva ani printr-un scandal asemănător cu cel de la Spitalul Sf. Pantelimon. Medicul anestezist francez Frédéric Péchier a fost trimis în judecată la începutul lunii august, pentru omor cu premeditare și tentativă de omor. Procurorii francezi au lucrat șapte ani la acest caz, timp în care au documentat 30 de acte de modificare a tratamentului, din care 12 încheiate cu moartea pacienților de la ATI. Rechizitoriul conține 536 de pagini și peste 27.000 de documente și fotografii care probează acuzațiile.

Cazul medicului Francez a ieșit la iveală pe 11 ianuarie 2017, atunci când o femeie de 36 de ani a suferit în mod inexplicabil un stop cardiac, la secția ATI a clinicii Saint Vincent. La autopsie s-a descoperit în corpul femeii o cantitate mare de potasiu. Imediat, Agenția Regională de Sănătate a alertat alertează poliția care a declanșat o anchetă.

După nouă zile de la primul caz, un nou pacient a suferit un stop cardiac. După doar două incidente suspecte, la data de 6 martie 2017, medicul anestezist Frédéric Péchier a fost ridicat de poliție și plasat în arest preventiv. La acel moment existau indicii că medicul ar fi ”otrăvit cu premeditare” alți pacienți între 2008 și 2017.

Procurorii au deschis o amplă anchetă și au deshumat patru cadavre ale unor pacienți despre care existau suspiciuni că ar fi fost uciși de anestezist. În ciuda faptului că Frédéric Péchier continuă să-și clameze nevinovăția, la data de 1 octombrie 2021, medicul încearcă să-și ia viața, la reședința părinților săi din Viena.

În cele din urmă, în 2023, lui Péchier i s-a permis să-și exercite profesia sub condiții specifice, fără a mai putea să intre în contact direct cu pacienții. În mai 2024, procurorii au anunțat că au finalizat rechizitoriul, pe care urmează să-l trimită în instanță. În august dosarul a intrat în cameră preliminară și se așteaptă ca procesul propriu-zis să înceapă în primele luni ale anului 2025.

Anchetatorii susțin că Frédéric Péchier ar fi folosit potasiu, adrenalină și anestezice locale în cantități mari, pe care le injecta în pungile de perfuzii din salonul victimei. Ulterior, la indicația medicului, asistentele îl conectau pe pacient la perfuzie, iar câteva ore mai târziu acesta suferea un stop cardiac.

Presa franceză notează că anestezistul era lăudat permanent de colegi și șefi pentru că părea extrem de implicat și ajungea mereu la spital cu o oră înaintea începerii programului. În unele cazuri, acesta provoca probleme pacienților doar pentru a-i putea resuscita, mai ales că părea întotdeauna să interpreteze corect situația bolnavului.

Dosarul este considerat ”fără precedent” în istoria justiției franceze. Procurorii au subliniat faptul că medicul nu acționa în scopul de a scurta suferința pacienților și nu respecta protocoalele aflate în vigoare, pentru că nu ei erau ținta principală. De fapt, moartea pacienților ar fi fost un mod prin care anestezistul se răzbuna pe medicii cu care se afla în conflict, a mai explicat procurorul.

Două doctorițe de la secția ATI a spitalului Sf Pantelimon sunt acuzate că au redus intenționat doza de noradrenalină în cazul unui pacient de 54 de ani, iar astfel i-ar fi provocat moartea. Legiștii susțin că actul deliberat al cadrelor medicale a dus la decesul pacientului. Medicii de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost apărați de numeroși medici din Franța, care au susținut că cele două doctorițe au redus chinul la care erau supuși pacienții. 

Alexandru Rafila, la Realitatea: „Prima sesizare s-a făcut pe 8 aprilie”! Cum a aflat de morțile de la Pantelimon

Mai multe articole despre:
medic coasa franta