MENIU

Caz controversat: medic acuzat că a folosit propriul material genetic la fertilizările in vitro

Un tribunal olandez a aprobat o cerere din partea familiilor care doresc teste ADN pentru copiii lor. Un medic clinician de fertilitate, care a încetat din viață între timp, este acuzat de utilizarea propriului său material genetic pentru inseminare. Zeci de familii sunt implicate în acest proces.

Jan Karbaat este suspectat că a conceput în jur de 60 de copii în centrul pe care l-a condus lângă Rotterdam. Testele se vor desfășura acum pe articole confiscate de la domiciliu după moartea sa survenită în aprilie, la vârsta de 89 de ani.

Un avocat al familiei sale a declarat că nu există dovezi care să susțină pretențiile celor circa 60 de familii. La o ședință de judecată ce a avut loc luna trecută, un avocat care a reprezentat 22 de părinți și copii a declarat că, într-unul dintre cazurile suspectate au inclus un copil care avea ochi căprui, deși donatorul îi are albaștri, și fiul unui client care se asemăna fizic cu medicul.

Jan Karbaat s-a autodenumit "un pionier în domeniul fertilizării". Clinica sa a fost închisă în 2009, pe fondul unor rapoarte despre presupunse falsificări de date.

Avocatul familiei Karbaat s-a împotrivit testelor ADN, inițial. În timp ce era în viață, medicul însuși a refuzat astfel de teste.

Cu toate acestea, luna trecută, fiul lui Jan Karbaat și-a donat ADN-ul pentru teste, ceea ce a arătat că medicul ar putea fi tatăl a 19 copii, care s-au născut vie fertilizare in vitro, transmite agenția de știri AFP, citată de BBC.

Nu s-a clarificat dacă cei 19 se numără printre cei implicați în proces.