Cauza incendiului de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi: Efectul termic al curentului
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Situaţii de Urgenţă Iaşi, Silvia Bolohan, a declarat joi că incendiul de la Institutul de Boli Cardiovasculare "George I.M. Georgescu" a fost cauzat de "efectul termic al curentului electric".
"Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi face parte din categoria unităţilor medicale cu spitalizare continuă care la data punerii în funcţiune nu se supunea legislaţiei specifice privind avizarea sau autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu. În timp, clădirea a suferit anumite modificări, s-au efectuat lucrări de reparaţii şi modernizări care impuneau avizarea şi autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu. Institutul a solicitat şi obţinut avize privind securitatea la incendiu pentru diverse lucrări de reamenajare dar la finalizarea lucrărilor trebuiau să întocmească documentaţia necesară şi să solicite Inspectoratului Situaţii de Urgenţă emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi.
Reamintim că în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în jurul orei 0,30, pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la etajul şase al Institutului de Boli Cardiovasculare "I. M. Georgescu", 18 pacienţi de la etajele 4 şi 5 fiind evacuaţi de urgenţă şi transferaţi la mai multe spitale din Iaşi.
Managerul IBCV din Iaşi, prof.univ.dr. Grigore Tinică, a avut nevoie la rândul său de îngrijiri medicale. El a fost dus la clinica ORL din cadrul Spitalului Sf. Spiridon pentru că a inhalat fum şi gaze toxice în timpul evacuării pacienţilor, personalului. După ce a primit ajutor medical acesta a revenit la Institut.
Pentru stingerea incendiului, care a afectat o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, a fost nevoie de mobilizarea a 62 de pompieri, intervenţia a opt autospeciale de stingere şi a autoscării.
Incendiul a afectat mai multe saloane de la Terapie Intensivă, blocul operator şi depozite de materiale.
În prezent nu se mai poate face nicio intervenţie chirurgicală, iar pacienţii urmează să fie reprogramaţi pentru operaţii. Cazurile urgente sunt direcţionate la alte spitale din Iaşi sau din ţară, scrie Agerpres.