Mare atenție! Aceasta este cauza a 11 tipuri de cancer. Cum s-o eviți
Tot mai multe studii științifice trag semnale de alarmă în ceea ce privește legatura dintre obezitate și dezvoltarea unor tipuri de cancer.
Există în permanență cercetări în derulare menite să dovedească faptul că legatura dintre supraponderabilitate și riscul îmbolnăvirii de cancer nu este doar o poveste inventată de nutritioniști. Potrivit unui studiu publicat de una dintre cele mai prestigioase publicații de medicină din lume, un grup de cerctatori europeni au analizat peste 100 de recenzii observaționale, care au relevat legături indubitabile intre obezitate și cancer.
Dintr-un total de 36 de tipuri de cancere evaluate, cercetătorii au descoperit dovezi puternice pentru 11 dintre ele. Este vorba despre cel de colon, rect, tract biliar, pancreas, sân, mucoasă uterină, ovar, rinichi, cel de sfincter cardiac, adică joncțiunea dintre esofag și stomac, un anumit tip de cancer esofagian - adenocarcinomul, precum și un tip de cancer de maduvă osoasă, mielomul multiplu.
Aceiași cercetători au declarat că pot exista legaturi între obezitate și multe alte tipuri de cancer, dar că până în prezent dovezile sunt relativ slabe. Medicii mai afirmă că cea mai bună profilaxie în această materie se poate face foarte simplu, prin exerciții fizice și dietă adecvată. Ei spun că sunt suficiente aproximativ 150 de minute de mișcare de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, pe săptămână pentru a reduce semnificativ riscul.
Cei cu tendințe clare de îngrășare nu trebuie să ocolească un medic sau un dietetician, care pot decide dacă este nevoie de schimbarea obiceiurilor alimentare. Legatura dintre cancer și dieta în sine este la fel de misterioasă ca si boala insăși. O bună parte din cercetarea în domeniu a arătat spre anumite alimente și nutrienți care pot ajuta la prevenire sau dimpotrivă, care contribuie la dezvoltarea anumitor cancere. Deși exista anumiti factori care nu se pot schimba, care cresc riscul de îmbolnăvire de cancer, cum ar fi componenta genetica, există alții care pot fi controlați.
De fapt, estimările sugerează faptul că mai puțin de 30% din factorii de risc au legătură cu factori necontrolabili, restul având la bază dieta. Cele mai nocive alimente sunt zahărul alb, grăsimile hidrogenate, prăjelile, alimentele intens procesate și sucurile acidulate. Totodată, carnea roșie crește cu 40% riscul de a face cancer. Nu uitați, însă: un om stresat, depresiv, care se respectă foarte puțin sau deloc, are un risc dublu de a se îmbolnăvi.