MENIU

Câți sfinți români sunt în calendarul ortodox și care sunt cei mai importanți

Sărbătoare 30 ianuarie. Calendar ortodox. Sfinții Trei Ierarhi/ Arhivă foto

Religia predominantă din România și cea după care se ghidează cei mai mulți oameni este cea creștin-ortodoxă. În fiecare an, Biserica Română pune la dispoziția credincioșilor calendarul ortodox în care sunt trecute cele mai importante sărbători și zile cu cruce roșie sau neagră. Nu mulți știu însă câți sfinți români sunt trecuți în calendarul ortodox.

Anul este format din 365 sau 366 de zile. În acest interval de timp, există 52 de săptămâni, în care ne putem bucura de zăpadă, căldură sau frunzele care cad toamna. Biserica Ortodoxă realizează anual calendare speciale în care sunt trecute cele mai importante sărbători, zile cu cruce roșie sau neagră, dar și cei mai importanți sfinți pomeniți, relatează shtiu.ro.

La o mică priveliște asupra unui calendar ortodox, putem observa că fiecărei zi îi este rezervată un anume sfânt sau chiar mai mulți. În calendarul român există cel puțin 365 de sfinți, dintre care 152 sunt sfinți români. Din cauza numărului acestora, în fiecare zi pot fi pomeniți 1, 2 sau chiar mai mulți sfinți deodată.

Potrivit sursei citate, cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox sunt:

- Marele Mucenic Dimitrie

- Marele Ierarh Nicolae

- Arhidiacon și Întaiul Mucenic Ștefan

- Sfântul Vasile cel Mare

- Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gura de Aur