MENIU

Câți bani bagă Vladimir Putin în mașinăria de război trimisă pe frontul din Ucraina

Suma totală cheltuită de Vladimir Putin penru războiul din Ucraina a ajuns la peste 100 de miliarde de dolari

Războiul din Ucraina continuă cu toate forțele în prima linie, iar, pentru anul curent, rușii și-au dublat cheltuielile pentru apărare. 

Într-un document guvernamental analizat de una dintre cele mai mari agenții de presă internaționale se arată faptul că suma totală a ajuns la peste 100 de miliarde de dolari. Asta în condițiile în care costurile pentru acest conflict cresc și aduc o presiune tot mai mare asupra finanțelor Moscovei. 

Cifrele arată cheltuielile Kremlinului, într-un moment în care nu mai sunt publicate și datele privind cheltuielile bugetare pentru fiecare sector în parte.

De la începutul anului 2023, Rusia a cheltuit cu 600 de miliarde de ruble mai mult, decât cele propuse inițial, adică 4980 de miliarde sau peste 57% din tot bugetul anual pentru apărare. Cheltuielile pentru apărare în primele șase luni ale anului 2023 s-au ridicat la 5.590 de miliarde de ruble, adică cu peste 37% dintr-un total de aproape 15 miliarde de ruble cheltuite în această perioadă.

Cheltuielile tot mai mari pentru apărare ar putea mări și mai mult deficitul Moscovei în următoarea perioadă. Asta, în timp ce creșterea producției ar putea elimina investițiile private.

Dronele ucrainene, lovitură de proporții: Un petrolier rus a fost grav avariat în strâmtoarea Kerci

Între 2011 și 2022, Rusia a cheltuit minimum 14% și maximum 23% din bugetul său pentru apărare. 

Producţia industrială din Rusia a cunoscut o redresare puternică în ultima perioadă, iar specialiștii consideră că această creștere a fost susținută de producția militară. Contractele de stat în domeniul apărării au jucat un rol cheie în accelerarea economiei rusești, care a crescut de la începutul anului, după o contracție de 2,1% în 2022.

Deși finanțarea apărării este o cheltuială clasificată, unele date privind bugetul sunt publice. În primii şase luni ai anului, Rusia a cheltuit aproape 1.000 de miliarde de ruble pentru salariile militarilor, cu 543 de miliarde de ruble mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Documentul arată că finanțarea pentru școli, spitale și drumuri a fost redusă în acest an în favoarea apărării, iar alte domenii ar putea suferi reduceri.

Vicepremierul Denis Manturov a declarat că industria de apărare produce acum mai multe muniţii în fiecare lună decât a produs în tot anul 2022. Astfel, creșterea producției de arme a fost susținută prin contracte semnate cu guvernul. În unele cazuri, finanțarea pentru apărare și producția militară au fost prioritare față de industria civilă.

În timp ce producția de arme a ajutat Rusia să își redreseze economia, există îngrijorări cu privire la impactul acestei situații în viitor. Finanțarea pentru alte domenii importante, cum ar fi educația și sistemul medical, se reduce în favoarea apărării. Aceasta poate avea consecințe negative pentru dezvoltarea altor sectoare cheie. Guvernul rus ar trebui să ia în considerare aceste probleme atunci când planifică alocarea resurselor financiare.

Podul Crimeea, blocat de explozii puternice: Atacul, înaintea discuțiilor de pace din Arabia Saudită - Mesajul lui Zelenski

Un alt aspect important al creșterii producției militare este impactul asupra economiei și a forței de muncă. Dmitri Polevoy, șeful departamentului de investiții la Locko-Invest, susține că producția industrială este susținută de complexul militar-industrial, în timp ce industria civilă se confruntă cu stagnare sau chiar cu declin. Potrivit lui, această creștere a producției industriale se datorează în mare parte efectului de bază slab de anul trecut. Creșterea a fost stabilă, excluzând variațiile sezoniere.

Evgheni Suvorov, economist la CentroCreditBank, susține că, pentru ca producția militară să crească, este nevoie de transferul de oameni și resurse financiare din alte sectoare ale economiei. Aceasta poate avea un impact negativ asupra dezvoltării altor sectoare, precum educația și cercetarea și dezvoltarea. În plus, majorarea producției de arme poate atrage atenția altor țări și poate declanșa o cursă a armamentului în întreaga lume. 

Vladimir Putin apasă pedala mașinăriei de război. Legea cu amenzi drastice pentru cei care evită serviciul militar, promulgată