MENIU

CÂTE țări au primit undă verde pentru PNRR: TOPUL celor 27 din UE - UNDE este România

CÂTE țări au primit undă verde pentru PNRR: TOPUL celor 27 din UE - UNDE este România

Comisia Europeană a dat aviz favorabil pentru PNRR-urile trimise de peste jumătate din statele Uniunii Europene. Un număr de 16 state au primit undă verde până joi, 8 iulie. În același timp, planurile de reziliență pentru 8 state sunt în curs de evaluare, printre care și România. Trei state nu au trimis încă PNRR la Bruxelles - este vorba de Bulgaria, Malta și Olanda. România mai are de așteptat până la avizarea din luna septembrie.

Planurile de Reziliență trimise de 16 state au fost aprobate de Comisia Europeană până joi, 8 iulie, după anunțul președintei Ursula von der Leyen referitor la avizarea Planului Croației. 

TOPUL PNRR avizate de Bruxelles

Portugalia
Spania
Franţa
Germania
Slovacia
Letonia
Danemarca
Grecia
Luxemburg
Austria
Italia
Belgia
Suedia
Lituania
Cipru
Croația
Consiliul UE urmează să adopte aceste planuri, cel mai probabil săptămâna viitoare, „ceea ce înseamnă că aceste state membre vor putea primi deja prima tranșă de bani”, a transmis europarlamentarul Dragoș Pâslaru într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

TOPUL PNRR în curs de evaluare la Bruxelles

Irlanda
Cehia
Polonia
Slovenia
Finlanda
Ungaria
România
Estonia 
„Pentru țările aflate în curs de evaluare, principalele detalii care trebuie încă lămurite sunt legate de costurile reformelor și investițiilor, de nivelul de ambiție pentru măsurile de tranziție verde și, nu în ultimul rând, modul în care acestea răspund la recomandările specifice de țară formulate de Comisia Europeană în 2019 și 2020 în cadrul Semestrului European. În unele state se verifică mecanismele de control și de asigurare a bunei cheltuieli a banilor și de prevenire a fraudei. România nu se află printre ele”, a mai precizat Dragoș Pîslaru.
Mecanismul de Redresare și Reziliență – care se află în centrul Planului de relansare NextGenerationEU – va oferi până la 672,5 miliarde EUR (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în întreaga UE. În cadrul acestui Mecanism, statele membre trebuie să elaboreze planurile naționale de reforme și investiții prin care trebuie să repartizeze cel puțin 37% din cheltuieli pe proiecte care sunt în conformitate cu obiectivul UE pentru 2050 de reducere netă la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv 20% pe digitalizare.

Care este situația PNRR trimis de România

PNRR a fost transmis de România la 31 mai și publicat la 2 iunie cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro. 
Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a anunțat că aprobarea PNRR trimis de țara noastră ar urma să fie aprobat în septembrie.
„În cazul României se lucrează bine, în colaborare strânsă cu Comisia Europeană. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este în dialog direct pentru a finaliza ultimele detalii și, conform calendarului, aprobarea planului ar trebui să aibă loc imediat după vacanța de vară, în septembrie”, a scris Pîslaru pe Facebook.