MENIU

Catastrofă ecologică de proporţii. Sute de balene au murit

Locuitorii din zona Golden Bay, Noua Zeelandă, depun eforturi disperate să salveze ce a mai rămas din cele circa 400 de balene pilot care au eşuat pe ţărm în dimineaţa zile de vineri.

Autorităţile au declarat deja că mai mult de 250 dintre ele au murit deja. Voluntarii au reuşit să ajute mai mult de 100 de balene să ajungă înapoi în larg, dar 90 dintre cele care reuşiseră să înoate, au revenit la mal, eşuând din nou.

Un număr impresionant de câteva sute de voluntari au ajuns la faţa locului, în încercarea de a ajuta cetaceele să rămână hidratate şi să-şi păstreze o temperatură suficient de scăzută pentru a supravieţui. 

De-a lungul timpului, au mai avut loc situaţii similare, de aceea localnicii au primit informaţii şi antrenament special pentru a interveni prompt. Experții în viața marină susțin că în perioada noiembrie- martie se întâmplă să mai eșueze cîte una - două, dar astfel de tragedii de proporții sunt rare.

Acest eveniment este al treilea ca amploare, iar motivele pentru care balenele eşuează în număr atât de ridicat încă nu a fost explicat. Cel mai mare număr de balene eşuate a avut loc în anul 1918, când circa 1.000 de cetacee au apărut pe plajele Insulelor Chatham.

Mai multe articole despre:
Noua Zeelandă dezastru ecologic balene esuate