MENIU

Cătălin Drulă desființează coaliția: Până la 1 iulie își bagă pilăraia de partid. Unde se ascunde „diavolul în detalii”

Cătălin Drulă, președinte interimar USR Foto: INQUAM/Octav Ganea

Fostul ministru USR al Transporturilor Cătălin Drulă critică acțiunile guvernului în plină criză economică legate de reducerea cheltuielilor și suspendarea angajărilor la stat de la 1 iulie. Președintele interimar al USR a făcut aceste declarații, în exclusivitate, miercuri seară, la Legile puterii, cu Alexandra Păcuraru.

„Unde e diavolul în detalii la reducerea cu 10% a cheltuielilor? Nu e 10 % a cheltuielilor, care ar fi fost salutar, este 10% cu excepția a,b,c,d, și rămâne un singurcapitol - Bunuri șiservicii, 13% din bugetul total. Deci 1,3% din total. Asta e reducerea propusă pentru a doua jumătate din an. Sunt niște sume terhnice, 10% se deblochează la jumătatea anului și poate spune: acum puteti cumpara de ei Duster-uri, mobilier... Anul asta nu le mai dă banii ăia. 

Dar vin cu alte cheltuieli in continuu, vin cu angajari la stat. S-au angajat mii de oameni în perioada asta în companii de stat, ministere, cu 800 de posturi organigrama la Ministerul de proiecte europene, cu 80 de posturi la Transporturi. 

Cum e asta cu 1 iulie, este cum spui că de luni mă las de fumat.  Adică își mai dau o lună și o săptămână. Până atunci mai bagam ce putem din pilăraia de partid. Se mai pot face angajări. Râdem amar. Lucrurile astea înseamnă inflație. Cresc dobânzile, crește ROBOR, se înfrânează economia. Politica monetară și fiscala, care e a Guvernului, dacă trag în direcții opuse se întâmplă efectul zero. Guvernul trebuie să meargă pe reducere de deficit.  

Guvernatorul a spus politica fiscala. Îi spun dlui Isărescu sa aiba curaj, de 30 de ani conduce BNR. Să spună că ăștia nu fac ce trebuie.  Cifrele astea înseamna explozia preturilor. Mi-a tremurat mana cand am pus benzina, am pus acum două zile cu 9,3 lei motorina, normala. Nu au vrut sa accepte masura USR de reducere de la 19 la 5 la suta TVA pe carburanti, ar fi avut efecte in lant. Nu au vrut să accepte, pentru că de fapt acest stat mare, împănat cu funcții pentru partid, se hrănește cu inflația. Când cresc prețurile , primesc bani mai multi la buget. De acolo finanțează, în loc să reducă cheltuielile”, a declarat Cătălin Drulă, președinte interimar al USR, la Legile puterii, cu Alexandra Păcuraru.