MENIU

Cătălin Berenghi, salvatorul din Retezat, dezvăluiri cutremurătoare: "Am auzit din vale strigăte"

Cătălin Berenghi, instructor școală de ghizi, şi Tudor Daniel, ghid montan, au povestit, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, modul în care s-a întâmplat operaţiunea de salvare a persoanelor prinse în avalanşa din Retezat, în urma căreia au murit cei doi copii campioni la alpinism Geta Dor Popescu si Erik Gulacsi.

"Noi eram cazaţi la o cabană puţin mai jos de locul accidentul, în masivul Retezat. Sâmbătă dimineata am pornit pe traseu cu un grup de 51 de persoane. Zăpada era destul de mare, ajungea lângă cabană şi la 1,5 m, pe traseu era zăpadă era mai mică, dar viscolită. La un moment dat am observat un grup de şapte persoane care o luaseră pe traseul de vară. După aceea au fost urmaţi de un grup de trei persoane care au luat pe acelaşi traseu ca ei. Am continuat traseul şi la un moment dat ne-a întâlnit cu cele două grupuri. I-a salutat că aşa se salută oamenii de munte, erau echipaţi de munte, bine îmbracaţi, însă nu aveau hamuri, nu aveau căşti în cap. Am stat de vorbă un pic cu ei şi am spus că noi vom pleca pe traseul de creastă, ca aşa se face iarnă, si să nu meargă pe traseul de vară că e pericol de avalanşă. Ei au spus: da, da, da. Iniţial am plecat primii, dar ei ne-au depăşit, pentru că mergeau foarte repede, se vedea că erau antrenaţi, însă am luat-o pe traseul de vară", a povestit Cătălin Berenghi.

"Iniţial am crezut că vor face o buclă şi că vor urca pe traseul de creastă, dar nu s-a întâmplat asta. Vântul bătea tare, era ceaţă, nu se vedea mai departe de 3 m. Am mers o oră şi jumătate şi eram aproape de Vf. Peleaga, ne-am oprit şi în acel moment am auzit din vale strigăte de ajutor din partea unei femei: Ajutor, ajutor, avalanşa. Cred că a fost exact în momentul în care s-a declanşat avalanşa", a completat acesta.

Aceasta a mai povestit că atunci şi-a dat seama ce s-a întâmplat. "Am dus grupul într-o zonă mai adăpostită, temperatura resimţită era de minus 15-20 de grade. Am organizat o echipă de trei persoane, cu două staţii şi trei truse de prim ajutor, pentru a coborî spre ei", a mai povestit Cătălin Berenghi.

Conform acestuia, au existat acuzaţii că ei am fi declaşat avalanşa, ceea ce nu este adevărat. "Ei singuri şi-au declanşat avalanşa. Noi nu eram pe aceeaşi linie cu ei, eram mai sus. Ei au plecat o dată cu zăpada", a spus instructorul.

De asemenea, Tudor Daniel, ghid montan, a completat că în 12 minute au ajuns la cei prinşi în avalanşă. "I-am întrebat dacă sunt bine, ei ne-au spus că ei sunt bine, dar că sunt doi copii morţi. Erau toţi în stare de şoc, nu ştiau ce să zică, ce să facă, în ce direcţie să o ia. Cei doi copii erau scoşi din zăpadă, o imagini oribilă. Au fost proiectaţi în stânci de avalanşă. Erau ascuţite stâncile", a precizat acesta, adăgând că trebuia să îi convingă să meargă cu ei şi să lase acolo copiii morţi.

"Ca să transporţi un mort îţi trebuie opt persoane, noi eram trei şi ei cinci răniţi. I-am convins destul de greu. Experienţa i-a ajutat să meargă pe picioarele lor, în ciuda loviturilor şi durerilor. Au mers cu teama să nu se producă altă avalanşă", a mai povestit Tudor Daniel.

Cătălin Berenghi a mai precizat că a analizat toate variantele, nu s-a luat în calcul evacurea copiilor morţi, pentru că erau supravieţuitori. "Am instruit grupul meu să nu vorbească cu ei, că erau oricum în strare de şoc, le-am dat ceai cald, mâncare. Am fost foarte cooperaţi, iar asta a fost salvarea lor, era foarte frig, poate îşi reveneau, dar nu se ştie. Dacă nu voiau să coopereze, nu îi abandonam acolo, eram pregătiţi, făcusem deja toate scenariile", a mai spus acesta.