MENIU

Cât trebuie să plătească un liceu din România unei profesoare care a fost înjunghiată în fața cancelariei

O profesoară din Prahova, victima unei tentative de omor petrecute pe holul Colegiului ”Spiru Haret”, din Ploiești, a obținut în instanță plata unor daune morale în valoare de 60.000 de lei.

Banii trebuie să fie plătiți profesoarei de către școala pe holul căreia a avut loc agresiunea. Decizia a fost dată de Curtea de Apel Brașov și este definitivă.

Profesoara Andreea Alexe s-a adresat instanței după ce comisia de disciplină a colegiului a scos-o pe ea vinovată de faptul că a fost înjunghiată de un fost elev. Femeia a cerut judecătorilor să anuleze o prevedere din regulamentul intern al școlii care cere profesorilor să asigure paza în școală alături de portar, în ziua în care este de serviciu justificând solicitarea prin faptul că un profesor nu are pregătirea pentru astfel de atribuții. Instanța i-a dat dreptate Andreei Alexe și a cerut școlii revizuirea regulamentului de organizare și funcționare.

Profesoara, atacată în fața cancelariei de un fost elev aflat în stare de ebrietate

Tentativa de omor s-a petrecut cu puțin înainte de vacanța intersemestrială din ianuarie 2019. În ziua respectivă, Andreea Alexe (42 de ani), profesor de matematică, era de serviciu pe școală. Potrivit Regulamentului de Ordine și Funcționare Interioară, un cadru didactic care este de serviciu trebuie să stea alături de portar și să supravegheze, printre altele, intrarea, respectiv ieșirea elevilor din școală.

În momentul atacului, Andreea Alexe se afla în cancelarie și, susține ea, supraveghea elevii urmărind monitoarele. În pauza de la ora 12.00, femeia a fost chemată pe holul din fața cancelariei de un fost elev, Alexandru Nițescu.

Tânărul, atunci în vârstă de 21 de ani, și-a atacat fosta profesoară și a înjunghiat-o cu un cuțit de bucătărie în zona abdomenului. După atac, agresorul a fugit, fiind prins în apropierea liceului de un echipaj de jandarmi. În bagajul tânărului au fost găsite mai multe arme albe, inclusiv o teslă și o sticlă plină cu cuie. Alexandru Nițescu a fost arestat preventiv încă din ziua tentativei de omor, fiind ulterior și condamnat la 11 ani de închisoare, printr-o decizie a Tribunalului Prahova, care nu este încă definitivă.

După agresiune, scrie ziare.com, Colegiul ”Spiru Haret” din Ploiești, în incinta căruia s-a petrecut agresiunea, a început propria anchetă, urmată de o ședință a comisiei de disciplină. Concluziile comisiei au fost atunci că Andreea Alexe, profesoara înjunghiată, a fost vinovată pentru simplul fapt că la momentul atacului nu se afla lângă portar, în curte, ci în cancelarie.