MENIU

Cât sport și ce tip de exerciții trebuie să faci în funcție de vârstă

Sportul are nevoie de o anumită cadenţă! Începătorii şi bătrţnii trebuie să îl practice de maxim trei ori pe săptămână, cu pauă de o zi între programul de exerciţii. Avansaţii sau sportivii de perfomanţă pot merge de luni până vineri la sală. Şi pentru ei odihna de doua zile din weekend este obligatorie. 

Sportul este o optiune sanatoasa la orice varsta! Inoult sau alergatul sunt recomandate intre 2 si 5 ani. Chiar si bebelusii pot fi dusi la piscina daca vrem ca ei sa creasca sociabili si sa aiba un trup armonios si o minte agera. Intre 6 si 9 ani, putem sa luam in calcul un sport ceva mai dificil pentru copilul nostru. Putem merge cu el la fotbal, gimnastica, tenis sau la arte martiale, unde ii este antrenata si mintea. Intre 10 si 12 ani, copii sunt apti de sporturi complexe precum basketball, volleyball sau hockey.

Indiferent de varsta lor, trebuie sa tineti seama de maturitatea si de conditia lor fizica. Profesorul copilui va stabli frecventa sedintelor de sport si durata lor pe saptamana astfel incat acesta sa nu fie epuizat. Categoric, sportul are nevoie de odihna si de mancare buna pentru dezvoltare musculara si pentru hranirea continua a creierului. La fel si dupa varsta de 20 de ani! Si fetele si baietii se pot antrena la sala, pentru ca tot este in mare moda la nivel global.

Aici, depinde foarte mult de ce obiective au tinerii. Sportul de intretinere solicita maxim 3 sedinte pe saptamana, cu pauze intre ele de minim 24 de ore. Exista si baieti, dar si fete sau femeie de 35 de ani care merg la sala zilnic, dar instructorii spun ca, de cele mai multe ori, acest lucru le face mai mult rau decat bine. Doar sportul de perfomanta necesita un antrenament continuu si o cadenta militara. In rest, corpul are nevoie de perioade mai lungi de relaxare pentru a evita suprasolicitarea. Fiecare dintre noi ar trebui sa faca zilnic miscare, dar nu si sport, deoarece acesta implica o activitate fizica intensa.

Cum procedam dupa varsta de 35 de ani? Aici, vointa este cheia pentru ca adultii sunt, uneori, coplesiti de problemele cotidiene. La sfarsitul unei zile de lucru, se pot simti mult prea obositi ca sa mai mearga la sala. Sau isi rezerva weekend-urile odihnei, acasa, in loc sa mearga pe munte, de exemplu, sau chiar si in parc, pentru o plimbare rapida care sa mai arada din calorii.

Acestei categorii de varsta, instructorii ii transmit urmatorul mesaj: sportul practicat atunci cand suntem obositi din cauza job-ului relaxeaza si reincarca trupul si mintea cu energie. Incercati macar o data sa faceti sport chiar daca simtiti ca nu mai aveti putere nici sa ajungeti la chios, pentru o paine.

Antrenorii vin si cu un model. Exista persoane de 30-50 de ani in Romania care iubesc ciclismul atata de mult incat au mai toate weekend-urile alocate pentru a pedala, in grupuri si de cate 20, pe distante lungi. Uneori, si de 100 de kilometri. E drept ca s-au antrenat de ceva ani. Dar nu sunt sportivi de perfomanta, ci doar persoane pasionate de miscare.