MENIU

Cât și când stăm la plajă? Sfatul MEDICULUI

Cât timp trebuie să stăm la soare, de fapt? Foto/Profimedia

Dorința doamnelor si domnișoarelor de a arăta bine, de a fi bronzate - bronz ce se obține printr-o expunere prelungită la soare sau la radiații UV artificiale, dar și scăderea stratului protector de ozon - au dus la o creștere a incidentei afecțiunilor pielii generate de razele de soare.

Soarele înseamnă fericire, concedii la mare sau la munte, relaxare, însă pentru piele, acesta poate deveni riscant, mai ales dacă expunerea la soare are loc pentru mult timp și în intervalul orar 11.00-17.00, deoarece nivelul radiațiilor depășește maximul admis.

Dorința doamnelor și domnișoarelor de a arată bine, de a fi bronzate - bronz ce se obține printr-o expunere prelungită la soare sau la radiații UV artificiale, dar și scăderea stratului protector de ozon - au dus la o creștere a incidenței afecțiunilor pielii generate de soare.Mai mult, se pare că există o legătură directă între cancerele de piele și expunerea la soare. Astfel, 90% dintre carcinoame și 86% dintre melanoame sunt direct legate de expunerea necontrolată la ultraviolete.

 

Arsurile solare

Nicio crema nu asigura protecție de 100%, de aceea cea mai bună prevenție este limitarea expunerii la soare. Totuși, nu te poți expune la soare fără o protecție adecvată. De aceea, trebuie să folosești o crema cu factor de protecție solară ridicat și să reaplici crema la cel mult două ore după prima aplicare. Crema trebuie reaplicata inclusiv după ce ieși din apă marii. De asemenea, nu este indicat să stai la soare între orele 11.00-17.00 pe timpul verii, la mare, dar nici la munte.

Arsurile solare, dacă se produc în copilărie, de exemplu, pot crește incidența cancerului de piele cu până la 70% în viață adultă. Arsurile solare sunt reacții inflamatorii cutanate, care apar după expunerea excesivă la radiații ultraviolete. Simptomele arsurilor solare apar la câteva ore de la expunere și sunt însoțite de durere, inrosirea pielii și apariția unor basici cu lichid. Uneori, acestea sunt urmate și de dureri de cap și febra

Soluții în caz de arsuri solare

- Cel mai comun remediu natural utilizat împotriva arsurilor solare este iaurtul. Acesta hidratează pielea și grăbește procesul de regenerare. De asemenea, de ajutor sunt și fulgii de ovăz înmuiați în apă, laptele, uleiul de măsline.

- Oțetul conține acid acetic și de aceea este un bun adjuvant în lupta cu durerile, inflamațiile și mâncărimea specifice arsurilor solare. Acesta se aplică sub formă de compresă, dar numai pe zona înroșită și nu pe bășicile sparte, deoarece poate cauza intensificarea durerii.

- Hidratează-te corespunzător. Bea apă că să vindeci mai rapid arsurile și să elimini deshidratarea.

- Gelul cu vitamina E aplicat pe piele are rolul de a grăbi procesul de vindecare al pielii.

- Consumă alimente bogate în vitamina C, E și betacaroten precum sunt: morcovii, spanacul, ardeii roșii, citricele, migdalele, care sunt de ajutor pielii în procesul de regenerare

Afecțiuni care se pot agrava odată cu expunerea la soare

- Alunițele își pot modifică formă și se pot transformă în cancer de piele, de aceea este indicat că persoanele cu multe alunițe pe corp să nu se expună la soare, mai ales în intervalul 11.00-17.00.

- Eczemele pot fi și ele agravate de expunerea la soare, mai sensibile fiind persoanele cu alergii la soare. Ele se pot confruntă cu erupțiile cutanate, deoarece căldură în exces și soarele pot agrava eczemele de pe piele. Alergia la soare este o afecțiune în care o persoană dezvoltă o hipersensibilitate la lumina soarelui.

- Insolația este o alte problema medicală, ce apare în cazul unei expuneri prelungite la soare. Principalele simptome sunt: senzația puternică de sete, greață și stări de vomă, uneori fiind prezența și febra.

- În perioadele caniculare, expunerea prelungită și neprotejata la razele ultraviolete determina trezirea virusului herpesului. De aceea, persoanele care au acest virus trebuie să stea cât mai puțîn la soare, iar când sunt la plajă să utilizeze creme de protecție solară sau să-și acopere zona bucală cu un plasture steril, unde de regulă apare herpesul bucal.

 

- Petele bătrâneții, sau altfel spus, denumirea dată petelor maronii care apar pe piele, de cele mai multe ori pe față sau pe gât, după 40 de ani se accentuează la soare. Acestea se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă, dar și cu expunerea necontrolată la soare, explicația constând în faptul că secreția de melatonina care ne protejează de acțiunea nocivă a ultravioletelor scade.

- Melanomul malign, un cancer al pielii format din melanocite. Este confirmat faptul că expunerea excesivă la soare poate duce la apariția unui melanom, cel mai grav cancer cutanat.

- Cuperoza sau rozaceea se manifestă prin apariția unor erupții, a unor pete roșii și aspre la nivelul fetei, îndeosebi pe obraji, nas și frunte. Printre factorii care pot agrava rozaceea se numără și expunerea prelungită la soare.

- Keratoza actinică este o altă afecțiune agravată de soare. Această se observă mai ales la atingere deoarece produce anumite excrescențe solzoase.

În loc de concluzie

Nu exagera cu expunerea la soare, dacă te expui, evita orele de vârf și folosește crema cu protecție. Dacă observi modificări la nivelul pielii tale după expunere prelungită la soare, adresează-te imediat medicului.

SURSA