MENIU

Cât se prelungește termenul de soluționare a cererilor de PENSIONARE? Ce spune Casa Națională de Pensii despre SOFTUL care nu funcționează

După sincopele de la recalcularea, casa de pensii are probleme și cu emiterea deciziilor pentru noile pensii

Casa Națională de Pensii vine cu precizări în urma scandalului generat de faptul că nici aplicația care calculează noile pensii nu funcționează. Astfel, termenul de soluționarea a cererilor de pensionare depuse după intrarea în vigoare a noii legi este neclar. Instituția a anunțat doar că va acționa "cu celeritate", când aplicația folosită pentru noile calcule "va fi dată în producție".

"La acest moment, Casele teritoriale de pensii înregistrează dosarele, le analizează, urmând să finalizeze deciziile pe baza noii aplicații informatice, în ordinea depunerii cererilor de pensionare.

Față de termenul de soluționare de 45 de zile prevăzut de lege, se va proceda cu celeritate la emiterea deciziilor pentru dosarele depuse începând cu luna septembrie.

Un nou scandal după haosul generat de erorile produse în marea recalculare: Softul care calculează noile pensii nu funcționează

Acest proces complex se realizează împreună cu un consorțiu de firme specializate, în baza unui contract care are ca termen de finalizare a aplicației utilizată la calculul pensiilor conform noii legi luna octombrie 2024, urmând ca după această dată aplicația să fie dată în producție.

Asigurăm pe toți beneficiarii sistemului public de pensii de faptul că depunem toate eforturile pentru soluționarea cu profesionalism a tuturor solicitărilor adresate instituției noastre", a transmis Casa Națională de Pensii.

Instituția mai precizează că noua lege a pensiilor "a introdus noi principii, definiții, elemente parametrice, precum și o nouă formulă de calcul a pensiilor care au impus realizarea unei noi aplicații de stabilire a drepturilor".

"Complexitatea întregului demers este dată și de obiectivul ambițios pe care CNPP și l-a propus, respectiv acela de a integra toate modulele de calcul anterioare, toate versiunile de calcul impuse de legislațiile anterioare, respectiv de creare a unei baze de date unitare care să permită un istoric accesibil al tuturor dosarelor.

Ținând seama de preocuparea și implicarea totală a echipei care asigură – împreună cu specialiștii Casei Naționale de Pensii Publice – realizarea aplicațiilor informatice de stabilire și plată a pensiilor, ca parte a sistemului informatic integrat al CNPP, apreciem că aplicația informatică va fi implementată în cel mai scurt timp posibil.