Cât de tare ne asemănăm cu șobolanii și la ce
Toată lumea desconsideră șobolanii, însă s-ar putea să-ți schimbi părerea după ce vei afla că oamenii și șobolanii se aseamănă la un capitol foarte important. Chiar dacă îți vine greu să crezi, potrivit științei, acest lucru este cât se poate de adevărat.
Se pare că și șobolanii au capacitatea de a stoca hărți mintale ale lumii, precum oamenii. Mai exact, aceștia au două structuri din creier, numite hipocampi care îi ajută să se orienteze în spațiu cu ajutorul hărților stocate.
Ceea ce este și mai surprinzător este că secvențele acestea cu un mediu nou explorat, rulează în creierul acestora în timp ce ei dorm. Totul se petrece ca un fel de vis, iar recent a fost detectat și la oameni.
În acest sens, Gyorgy Buzsaki și echipa sa de cercetători de la Universitatea din New York, încearcă să afle acum dacă o astfel de rulare ar putea include pe lângă informațiile spațiale și modul în care s-a simțit șobolanul în acel moment.
Șobolanii au capacitatea de a stoca hărți mintale, la fel ca oamenii
Pentru a afla dacă șobolanii au capacitatea de a ține minte și cum s-au simțit într-un anumit moment, cercetătorii au făcut următorul experiment - au oferit o experiență neplăcută, dar inofensivă unui șobolan. Mai exact, acesta a primit un puf de aer în față de la un dispozitiv de curățare a tastaturii calculatorului, într-un anumit loc, de-a lungul unui traseu.
Rezultatele analizei hipocamilor, au arătat că șobolanii au învățat să se teamă de locul respectiv. În plus, cercetătorii au descoperit că o pereche de structuri din apropierea creierului devin active când sunt speriați.
„Șobolanii sunt speriați în timpul zilei, centrul fricii din creierul lor este activ când merg la culcare. Nu este clar însă dacă șobolanii au experimentat această reluare a emoțiilor ca un vis”, a declarat Buzsáki. „Dar dacă același lucru se întâmplă la oameni, ar putea duce la coșmaruri și în rândul animalelor”.