MENIU

Cât de sănătoase sunt, de fapt, coastele de porc

Cât de sănătoase sunt, de fapt, coastele de porc

Când vine vorba de cât de santoasă este carnea de porc, se pot purta discuţii până mâine în zori. În general porcii pot foarte uşor să contacteze Trichinella spiralis, este un parazit care trăieşte în muşchii animalului-gazdă. Otrava de la acest animal favorizează dezvoltarea Trinichelozei. Ca să evitaţi acest pericol cumpăraţi numai din centrele avizate, să verificaţi dacă are ştampilă şi să nu o cumpăraţi dacă vi se pare că miroase ciudat ori are o coloraţie neobişnuită.

Un aspect important îl reprezintă modul în care gătiţi carnea de porc. Evitaţi prăjelile (sunt bogate în grăsimi şi calorii), optaţi pentru o porţie de carne de porc gătită la cuptor sau pe grătar. În ceea ce priveşte grăsimile folosite în prepararea cărnii şi acestea pot creşte numărului de calorii, de aceea mai bine gătiţi cu uleiuri vegetale. 

Pentru a economisi câteva calorii, tranşaţi carnea în bucăţi mici şi serviţi-o alături de legume (crude în salată sau pregătite la aburi). Nu uitaţi să eliminaţi pe cât posibil din grăsimea vizibilă şi nu încercaţi să consumaţi din abundenţă, riscaţi să suferiţi de indigestie.

De exemplu o porţie de file de porc (cu puţine lipide, de 180 de grame) pregătit la cuptor are 710 calorii, iar două felii (95 de grame) de pulpă de porc, fără grăsimi, prăjită are 685 de calorii. Indiferent de modul de preparare, carnea tot grasă este. Numai muşchiul de porc şi coastele sunt ceva mai sărace în lipide. Restul de carne (inclusiv şuncă) conţin colesterol şi grăsimi saturate care favorizează formarea cheagurilor de sânge în artere, blocând astfel fluxul sangvin.

Mai multe articole despre:
carne porc coaste coaste de porc