MENIU

Cât de sănătoasă este piftia. Nici nu îţi imaginai aşa ceva

<p>C&acirc;t de sănătoasă este piftia. Nici nu &icirc;ţi imaginai aşa ceva</p>

Piftia e bună. Şi nu doar la gust. Pentru că este întâlnită în special în sezonul rece şi este făcută din carne şi oase de porc mulţi o asociază cu celelalte mâncăruri grele, excesele alimentare şi indigestia. Totuşi, piftia este o formă foarte uşor asimilabilă de nutrienţi esenţiali: aminoacizii prezenţi în ţesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulaţiilor, scrie nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său.

Conform acestuia, conţinutul de grăsime sau carbohidraţi este redus, piftia fiind foarte bogată în proteine. În trecut se consideră că aceste proteine sunt de proastă calitate, din cauza profilului dezechilibrat de aminoacizi (cantităţi prea mari de prolina, hidroxiprolina şi glicină). Totuşi, tocmai această abundenţă a unor aminoacizi face că valorea terapeutică a gelatinei să fie mare. În industria cosmetică existenţa acestor aminoacizi este speculată la maxim, fiind incluşi în diverse produse cu pretinse efecte regeneratoare, de creştere a fermităţii, reducere a vergeturilor şi celulitei.

Nutriționistul mai spune că piftia mai conţine lizină (ajută creşterea musculară şi lupta împotriva infecţiilor virale) şi arginină (ajută la pomparea muşchilor).